Home Noutati moto Test comparativ Honda ADV 350 vs Kymco DTX 360
Noutati motoRide testTeste comparative

Test comparativ Honda ADV 350 vs Kymco DTX 360

201


Cele două scutere de 300 cm3 de la Honda și Kymco deschid noi drumuri. Sunt asemănătoare ca performanțe, dar au o abordare diferită, ADV fiind mai „off“, iar DTX, mai GT.

Drumul de acasă la serviciu, un weekend la plajă și, de ce nu, chiar o adevărată vacanță. Astăzi, cu un 300 poți face cu adevărat orice, iar cuvântul care rezumă cel mai bine calitatea scuterelor care aparțin acestei clase este „versatilitate“. Un termen pe care astăzi noile Honda ADV350 și Kymco DTX 360 reușesc chiar să îl extindă, adăugând acel farmec care vine din lumea crossoverurilor, o estetică și câteva soluții tehnice care le fac cu ochiul celor care caută un vehicul cu care să transforme chiar și naveta zilnică într-o experiență mai captivantă.

Este suficient să te uiți la ele pentru a le observa particularitățile: furcile generoase, partea frontală destul de înaltă și profilurile anvelopelor care deschid drumuri noi față de ale unui scuter clasic. Toate astea nu trebuie să ne inducă în eroare, noile modele Honda și Kymco rămân scutere dedicate oferirii unui maxim de practicitate în viața de zi cu zi. Așadar, spații generoase sub șei, un confort de top și o eficiență în conducere care face ca fiecare zi să fie ușor de savurat între semafoare, îngăduindu-ți să îți lași gândurile să zboare fără să rămâi blocat în cozi lungi.

ADV350, pregătit pentru orice

ADV350 are în comun cu X-ADV, fratele său mai mare, atractivitatea, aspectul agresiv și configurația, în același timp împărțind o parte din trenul de rulare și motorul cu bestsellerului Honda Forza 350. Se deosebește de aceasta nu doar prin aspect, ci mai ales prin suspensie: în față are o furcă inversată, în timp ce în spate funcționează o pereche de reglabile cu rezervor de gaz separat. În plus, are ampatamentul mai lung, atât datorită suspensiei înălțate, cât și datorită unui braț de direcție mai larg. Această configurație face ca ADV350 să aibă un comportament rutier și să-ți dea senzație foarte asemănătoare cu ale unei motociclete. Ceea ce se confirmă de îndată ce te urci în șa, privești bordul, pe care instrumentarul arată ca un road book, în stil Africa Twin, și apuci ghidonul lat.

Poziția de pilotaj este totuși asemănătoare cu a unui scuter, deci confortabilă, cu spatele drept, și ai posibilitatea de a-ți muta picioarele pe tunelul lat din față, care, deși ocupă spațiu, se dovedește a fi un aliat când vine momentul să te aventurezi în afara orașului. Și aici vine partea cea mai bună, pentru că iese la iveală toată stabilitatea și precizia în mers oferite de suspensia semiprofesională. ADV350 intră în curbe stabil și precis și, cu toate că nu are agilitatea unui SH350 printre mașini, se manevrează cu ușurință, dând dovadă de un echilibru excelent în slalom. Iar când vine momentul să accelereze, o face cu plăcere, fără a se legăna prea tare nici măcar când acționezi frânele, care sunt foarte puternice, dar fără să le lipsească modulația.

Pe carosabilul denivelat din oraș, ADV350 candidează la a fi o referință în rândul scuterelor: amortizoarele sale fără probleme orice denivelări, iar șaua cu o conformație bună contribuie la îmbunătățirea confortului. Motorul combinat cu o transmisie lină și silențioasă, ca întotdeauna la Honda livrează puterea progresiv și omogen. La prima vedere, fluiditatea și silențiozitatea pot părea lipsă de însuflețire și de caracter, dar asta este doar o impresie. Când intri pe autostradă, protecțiile pentru mâini și parbrizul reglabil manual devin esențiale. Desigur, nu oferă aceeași protecție ca la Forza 350, dar își fac treaba foarte bine. ADV350 depășește cu ușurință 130 km/h, iar vibrațiile sunt insesizabile. Chiar și în doi se poate călători confortabil, pasagerul având o șa mare și primitoare.

În viraje, ADV te invită la un mers relaxat, iar pe asfalt umed, controlul tracțiunii reglabil pe două niveluri își face treaba. Iar dacă ai de mers pe macadam, nu se sfiește. Nu are ambițiile fratelui său mai mare, dar se conduce bine chiar și în picioare, iar datorită suspensiei și roților de dimensiuni potrivite (pneuri Metzeler Karoo Street pe jante de 15” și 14”), te poți aventura aventurați acolo unde nu ai îndrăzni în mod normal cu un scuter mare, oferindu-ți senzația de siguranță și control. Nu vorbim despre off-road dificil, dar cursele de 125 și 130 mm ale suspensiei și garda la sol decentă (145 mm) îți permit să parcurgi drumurile de pământ fără dificultăți deosebite. Consumul de carburant: 27,6 km/l în afara orașului, 24,6 în oraș și 25,7 pe autostradă.

Estetica este importantă, dar ADV convinge și prin caracterul său practic: are smart-key standard, la fel și sistemul de conectivitate Honda Smartphone Voice Control, prin care poți conecta smartphone-ul la scuter și cască și poți gestiona apelurile, muzica, mesajele și navigația. Tot standard este și suportul pentru topcase-ul cu sistem de deschidere inteligent, care comunică cu cheia inteligentă și poate găzdui două căști integrale. În spatele parbrizului există un compartiment foarte adânc, cu o priză USB-C pentru încărcarea smartphone-ului în timpul călătoriilor. Pe scurt, are tot ce îi trebuie unui scuter.

DTX 360, SUV-ul taiwanez

Să trecem la Kymco! O evoluție a bestsellerului Downtown, DTX 360 a debutat în 2020 și a fost un deschizător de drumuri în acest segment. Impresionează prin lookul său cu linii tăioase bine conturate și ciocul de sub farurile cu LED care îi scoate în evidență muchiile. Este dotat cu anvelope CST C6017-Scooter pe jante de 14” în față și 13” în spate, ceva mai mici decât ale Hondei, semn că e mai orientat spre utilizarea stradală.

Și pe DTX 360, ai o poziție de pilotaj dominantă, dar ghidonul este carenat, mai îngust și mai jos decât al japonezului. În ciuda șeii mai înalte (810 față de 795 mm), când te ridici antebrațele ating oglinzile, iar DTX 360 nu ascunde faptul că preferă să conduci așezat chiar și pe suprafețe denivelate, pe care le abordează totuși cu nonșalanță. În oraș, sentimentul de control este extraordinar și se simte din primele minute. Kymco nu duce lipsă de calități, de exemplu forma părții frontale, care oferă un câmp vizual mai mare decât al japonezului și spațiul generos pentru picioare în părțile laterale.

Ca și la ADV350 există posibilitatea de a întinde picioarele în față, dar șaua înaltă și lată nu le permite celor sub 1,70 m, să pună bine toată laba piciorului. În trafic, DTX360 vădește agilitatea care a caracterizat mereu gama Downtown, ba chiar este și mai eficient. Are o parte frontală suplă, care îl face foarte rapid la schimbările bruște de direcție și te invită să te distrezi la intrările în sensurile giratorii, inclusiv datorită răspunsului prompt al motorului. Acesta are o voce plină, o pornire hotărâtă și o transmisie gata oricât să-și facă treaba, însă care atacă mai târziu decât cea de la ADV350, acesta fiind motivul pentru care Honda are un avans de câțiva metri la demaraj, dar, odată lansat, taiwanezul își ia revanșa. La viteză se simt diferențele în privința protecției la vânt, trunchiul și capul rămânând descoperite din cauza parbrizului scund, dar e disponibil și unul mai înalt.

La mers rapid, apreciezi rigoarea trenului de rulare datorată suspensiilor solide, în stilul clasic Kymco. Totuși, furca lucrează lin, dar perechea de amortizoare din spate are un răspuns dur pe cele mai accentuate denivelări, așa că nivelul de confort nu se compară cu cel oferit de ADV350. Stabil și întotdeauna previzibil, DTX360 se dovedește distractiv de condus chiar și pe porțiunile mixte, unde poți menține fără dificultate un ritm alert. Maneta de frână e reglabilă ca distanță, iar frânarea este fermă și modulară și ABS-ul, bine pus la punct. Controlul tracțiunii, care nu e reglabil ca niveluri de intervenție, ci doar decuplabil, este eficient în cazul asfaltului umed. Revenind la momentul în care se termină asfaltul, așa cum spuneam DTX 360 nu are nicio problemă în a-și murdări roțile. Tracțiunea rămâne bună, iar obstacolele nu sperie furca, ceea ce este fundamental în off-road.

Poți păstra un ritm similar cu al lui ADV350 atât timp cât terenul este neted, dar, dacă situația se complică, suspensia cu setări mai stradale (110 mm cursă în față și 100 în spate) își arată limitele. Așadar, deși își face treaba, e mai bine să nu te lași dus de val pe teren accidentat. Și el are un consum bun: 28,0 km/l în afara orașului, 23,6 în oraș și 24,6 pe autostradă. Estetica de crossover nu primează în fața ADN-ului all-rounder al Kymco, care are standard o cheie inteligentă practică ce comunică cu un comutator rotativ care ridică șaua, instrumentar de bord color îngrijit, dar fără conectivitate, și mult spațiu sub șa, cu loc pentru două căști (una integrală și una cu jet), un compartiment mare cu priză USB și o a doua priză amplasată în centrul ghidonului, protejată de o clapetă. Un topcase poate fi montat ca accesoriu.

Pe scurt, DTX 360 este un racer rapid care îți oferă plăcerea pilotajului, iar ADV350 e mai aproape de spiritul motocicletelor crossover capabile să se comporte bine pe toate suprafețele. Dar ambele oferă un pachet foarte frumos chiar și doar pentru mersul în oraș.

Tot mai mult

În anii ’90, MBK Booster cu pneurile sale cramponate a creat o modă, iar după succesul său, fiecare producător a început să ofere propriul său model cu iz de off-road. Anii trec, moda revine, iar astăzi, s-ar putea să ne confruntăm cu începutul unei noi ere, cea a modelelor maxi și midi inspirate de lumea crossoverurilor. Honda și Kymco au spart gheața prezentându-se ca primele SUV-uri adevărate de 300, iar deocamdată, nu au rivali adevărați. De aceea, își pot permite privilegiul de a costa mai mult decât celelalte scutere de 300, chiar dacă la capitolul prețuri Kymco are avantajul de a fi cu peste 1000 de euro sub Honda, care rămâne cel mai scump scuter din clasa 300.Radar

Deocamdată fără concurență directă, Honda ADV350 și Kymco DTX 360 sunt două scutere bune din toate punctele de vedere, cu multe asemănări, confirmate de diferențele minime în diversele zone ale graficului. Ambele foarte eficiente ca pilotaj și au performanțe similare. Honda își confirmă excelența la capitolele transmisie și suspensie, cu furca și amortizoarele sale ADV350 candidând ca nouă referință absolută în rândul scuterelor. Ambele primesc note mari și pentru poziția de pilotaj bine studiată, dar, în privința confortului, parbrizul reglabil manual îi aduce puncte japonezului. Capacitatea de încărcare este foarte bună, compartimentele de sub șa fiind spațioase și bine organizate, dar japonezul are un mic avantaj datorită topcase-ului (cu spătar) cu deblocare electronică standard, care, împreună cu sistemul de conectivitate, îi îmbogățește echiparea. Nimic de criticat în privința calității, scuterele bine făcute, dar cer un preț pentru asta, chiar dacă Kymco are un mic avantaj aici.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...