Home Noutati moto Țara care are a obținut cele mai bune rezultate în istoria competițiilor moto
Noutati moto

Țara care are a obținut cele mai bune rezultate în istoria competițiilor moto

54


Statisticile recente publicate de FIM arată că Italia este țara care a obținut cele mai multe puncte în istoria motociclismului internațional, între 1913 și 2023

Italia este țara care a marcat cele mai multe puncte în istoria motociclismului internațional, mai exact între 1913 și 2023. În statisticile recente publicate de Federația Internațională de Motociclism care arată punctele obținute, an de an, de toate națiunile în campionate și cupe mondiale, însumând punctele obținute în 110 ani, Italia se află pe primul loc cu 304.982 de puncte, în fața Franței (278.144), Marii Britanii (237.740) și Spaniei (207.543).

Potrivit infograficului publicat de FIM, primele satisfacții italiene au venit la începutul anilor 1930, dar anii postbelici și anii 1950 au fost cei care au marcat un pas înainte decisiv pentru motociclismul nostru. Cel mai mare exponent al acestei epoci a fost Carlo Ubbiali, câștigător a nouă titluri mondiale între 125 cc și 250 cc. O vitalitate care s-a estompat între anii ’60 și ’70, în care s-au înregistrat totuși succesele celui mai titrat italian (Giacomo Agostini – în fotografia preluată din Arhiva istorică FMI – cu cele 15 campionate mondiale), dar care a revenit în forță la sfârșitul anilor ’80. De atunci, Italia a rămas mereu, ca nimeni alta, printre țările cu cele mai mari succese.

Succesele lui Valentino Rossi, Tony Cairoli, Kiara Fontanesi, Max Biaggi și ale tuturor piloților capabili să cucerească premiile internaționale rămân de neuitat. Datorită lor și lansării tinerelor talente (printre care se remarcă astăzi Pecco Bagnaia la MotoGP, Andrea Adamo la motocross și Andrea Verona la Enduro), în ultimii ani Italia a fost mereu în top, alături de Spania, Marea Britanie și Franța. În cazul ibericilor, provocarea este acum continuă, iar în 2023 doar o mână de puncte despart cele două națiuni, cu Spania la 13,583 și Italia la 13,550. Pe termen lung, însă, Italia este în prezent de neatins.

„Statisticile publicate de Federația Internațională de Motociclism arată clar rolul de protagonist absolut al Italiei în istoria sportului nostru”, spune președintele FMI, Giovanni Copioli. „Cred că această poziție este rezultatul unei culturi, al unei munci și al unei pasiuni care sunt adânc înrădăcinate în țara noastră și pe care, mai presus de toate, toate părțile implicate le duc mai departe. Mă refer la piloți, bineînțeles, dar și la producători, la echipe, la companiile care, prin angajamentul lor, ne-au permis și continuă să ne permită să fim un punct de referință. FMI este parte integrantă a acestui sistem’, a continuat președintele, ‘obiectivul nostru este de a garanta motociclismului autohton un viitor care să fie la înălțimea trecutului și prezentului său. În ceea ce privește sportul, proiectul Pata Talenti Azzurri este un exemplu concret și, în același timp, partea cea mai evidentă a unei mari opere menite să găsească talente și să dezvolte întregul motociclism italian”.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...

Noutati moto

La Motorfest 2024 poți câștiga un Trackday!

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...