Home Motocicliști începători Sym Jet X: Învingătorul iernii
Motocicliști începătoriRide test

Sym Jet X: Învingătorul iernii

81


Sym Jet X: Iarna este anotimpul în care majoritatea motocicliștilor  își suspendă asigurările și bagă motocicleta în garaj până când rândunelele se întorc pe cer. Adevărat, dar nu pentru toată lumea. Pentru că, din fericire, există cei care chiar și în sezonul rece își păstrează vie pasiunea și continuă să meargă pe motocicletă. Sau, mai banal, sunt cei care, din motive evidente de simț practic, mai ales în marile orașe, continuă să folosească motocicleta sau scuterul ca mijloc de transport pentru naveta zilnică. „Nu există vreme rea, ci doar echipament prost.” Ca să învingi frigul, în cele mai multe cazuri este vorba strict despre alegerea echipamentului și accesoriilor potrivite. Când drumurile sunt ude sau acoperite de zăpadă intervin alte probleme, mai ales că mersul pe zăpadă este interzis și de lege. Pe de altă parte, în București a nins foarte puțin în ultimii ani, așadar, într-o zi de iarna cu asfaltul uscat și cu soarele pe cer, o plimbare nu poate face altceva decât să te înveselească.

Pentru că cei de la Sym știau că eu nu renunț la motocicletă nici iarna, s-au gândit că mi-ar sta bine o săptămână pe un scuter cu protecție termică. Este vorba despre un Sym Jet X echipat cu protecție termică și un parbriz înalt, două accesorii care merită toți banii. Această protecție este o „pătură” care îți acoperă picioarele, protejându-le de vânt. Recunosc, la primele semafoare încă încercam să mă obișnuiesc cu spațiul prin care să pun picioarele jos, acesta fiind limitat de protecție. Chiar dacă nu arată extraordinar, își face treaba foarte bine și pe lângă vânt, te protejează și de ploaie, nu mai ajungi la corporația din pipera ud din cap până în picioare.

Cum merge ?

Când vine vorba de scutere, taiwanezii de la Sym nu dezamăgesc, ignorând protecția termincă, are un bot de motocicletă sportivă și linii conturate elegenat. Motorul de 125 cm3 dezvoltă 13 cp și te propulsează până la o viteză de 110-115 km/h (viteza maximă cu parbrizul înalt). Deci va fi o alegere bună pentru viitori posesori de B care vor conduce scutere de 125 și vor să se aventureze și prin afara orașului. Suspensia nereglabilă este elementară ( o furcă telescopică moto de 30mm în față și două amortizoare în spate), dar își face treaba. Este confortabil datorită șeii adânci cu suport lombar, dar gropile și denivelările mari suprasolicită rapid suspensiile. Poziția este naturală, iar spațiul la genunchi este mai mult decât suficient, chiar dacă ai peste 1.80 m înălțime. Sistemul de frânare își face treaba bine, iar pneurile oferă aderență foarte bună, chiar și la 0 grade pe asfalt umed. La frânarile de urgență sistemul ABS se comportă bine, de TCS nu am avut nevoie pe parcursul testului, acesta nu este reglabil la nivelul intervenției, dar se poate opri din butoanele bordului. Te poți strecura foarte ușor printre mașini, dar parbrizul înalt este chiar la nivelul oglinzilor și te incomodează uneori. Unghiul de bracare este foarte generos, dar trebuie să te obișnuiești cu botul mare al scuterului când faci manevre strânse prin trafic. Când este montată protecția termică, vântul puternic devine puțin problematic la viteze mari, dar clar, este un accesoriu conceput pentru mersul urban.

Echipări moderne

Scuterul este dotat cu un sistem keyless, care are și o cheie tradițională. Instrumentarul de bord mi-a făcut cu ochiul din prima, îmi amintește de cel de pe o Toyota Prius și oferă toate informațiile de care ai nevoie, în afară de consum, de aici poți dezactiva și sistemul TCS. Poate că Sym este mai ieftin decât mulți dintre principalii săi rivali, dar Jet X nu se simte ieftin. De fapt, are o senzație și o calitate a construcției mai mult decât capabile să se confrunte cu rivalii japonezi și europeni. Detaliile de carbon fals din jurul bordului sunt în favoarea stilului sportiv, iar aspectul asemănător cu cel al farurilor Ducati Panigale este departe de a fi o coincidență. Iluminarea full LED este foarte vizibilă, iar farurile au făcut față și pe ceață. Semnalizările din față contribuie la aspect. Scuterul este echipat și cu un buton avarii, o dotare importanta care încă lipsește de pe multe motociclete noi. Spațiul de sub șa acomodează doar o cască jet, fiindcă de acolo se umple și rezervorul. Modelul testat a venit și cu un topcase, așa că nu am avut nici o scuză să merg cu mașina la cumpărături

Verdictul?

Iarna nu este motiv să stai în trafic, cu accesoriile și echipamentul potrivit, rămâi primul la semafor fără să devii om de zăpadă până la locul de muncă. Versiunea cu ABS și TCS al lui Jet X costă 3595 Euro cu TVA și livrează destul de multe în ciuda prețului. Este un model care așteapă cu nerăbdare legea 125 B și te îndeamnă să nu rămâi pe 4 roți.

 

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS

Spaniolii de la Mitt se pregătesc cu pași repezi pentru legea 125...

Noutati motoRide test

Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350

Un 350 care merge încet, dar care poate pune un zâmbet pe...

Noutati motoRide test

Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător

Cu boost electric, hibridul Kawasaki, are 70 de cai, o putere deloc...

Ride test

Yamaha Xmax 300 Tech MAX- cel mai modern Max

Deobicei când te gândești să pleci la drum lung pe un model...