Home Noutati moto Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350
Noutati motoRide test

Retro distracție, Royal Enfield Hunter 350

303


Un 350 care merge încet, dar care poate pune un zâmbet pe fața pilotului, o plimbare ușoară și sinceră, un preț de Black Friday. Mai ai nevoie de ceva ca să fii fericit?

„Cheltuieli mici, randament mare”. A existat o tentație puternică de a lansa acest titlu pentru Royal Enfield Hunter 350. Dar m-am oprit la timp, pentru că niciodată nu este corect să încadrezi o motocicletă doar prin preț.. Nu este corect să vorbești doar de bani, pentru că poți să cheltuiești puțin și să cumperi o vechitură. Sau să tragi o motocicletă care funcționează bine, dar e tristă în cutie. Nimic din toate astea în cazul Hunter-ului. Este construită cu grijă, este robustă și are stil: o notă de farmec care o face plăcută la prima vedere. Poate că te întrebi ce caută un far halogen pe o motocicletă nouă? Ei bine, face parte din farmecul acestei motociclete și își face treaba foarte bine! Totul de la aspect până la sunet are sângele unei motociclete care întoarce capete și aduce zâmbete pe buzele celor care o conduc.

Apropo de rudenie, te poți întreba dacă nu cumva este sora acelui Meteor 350, protagonist al unui succes important. Nu, nu este o soră. Pentru că Meteor este un custom, în timp ce Hunter 350 este un roadster. Totul se schimbă: dimensiunile roților (aici de 17″), suprastructurile, amortizorul (scurt și mai atrăgător), configurația de rulare, dimensiunile.

Doar motorul este comun, un 350 cu un singur cilindru și o rețetă simplă. Răcire cu aer și ulei, două supape pe cilindru, un arbore cu came în cap controlat printr-o rotire de lanț, cinci viteze. Un motor care comunică robustețe (este la fel de mare ca un 500) și ușurință în întreținere la prima vedere. Luați bujia, de exemplu. Pe multe dintre motocicletele de astăzi am uitat de ea, nici nu mai știm că există, ascunsă cum este sub piese de plastic foarte complicat de scos, uneori ascunsă într-un V al cilindrilor, inaccesibilă. Pe Hunter, în schimb, este acolo, la îndemână, și aproape că îți vine să o schimbi singur, așa cum făceai la 50cc. Și dacă e acolo pentru noi, va fi acolo și pentru mecanicul care îți va face o revizie o dată pe an fără să te jecmănească.

Și întregul Hunter 350 este construit cu această filozofie în minte, de la perechea de amortizoare care se reglează foarte ușor la pretensionarea arcului (6 poziții) până la decizia de a folosi roți care permit montarea de anvelope tubeless (110/70 – 17” față și 140/70 – 17” spate) fără o tehnologie specială, așa cum ar fi fost cazul dacă s-ar fi optat pentru roți cu spițe, ceea ce ar fi crescut, fără îndoială, prețul. Practică este și prezența cricului central, la îndemână pentru a da un mic jet de unsoare lanțului atunci când îl vezi cam uscat. La Hunter este standard, pe când la alte mărci este acum norma să îl punem printre opțiunile de 300 sau mai mult de euro. În rest, există o electronică de bază. Nici o cartografiere, nici un mod de rulare, doar ceea ce este necesar pentru a se încadra în parametrii de siguranță și emisii impuși de Euro 5: pentru frânare există sistemul ABS cu două canale, în timp ce pentru motor există o injecție electronică cu un corp de accelerație fără prea multe gadgeturi. Apropo, trebuie spus că, în comparație cu Meteor, pe Hunter alimentarea și aprinderea au fost calibrate pentru a oferi un răspuns mai prompt.

Rațiune distractivă

Așa că hai să o pornim. Poți simți imediat că este un motor prietenos, care nu va stânjeni niciodată tinerii de 18, 20, 30 de ani, băieți și fete, care caută ușurința de a conduce de la prima lor motocicletă. Dar, de fapt, face ca Hunter 350 să fie mai vâscos decât Meteor (și, de asemenea, Classic), care este, de asemenea, cu aproximativ cincisprezece kilograme mai greu. Ridică turațiile un pic mai repede, răspunde mai repede la accelerație. Aproape că pare să aibă mai puțină masă volantă, chiar dacă își păstrează cea mai reprezentativă și chiar fascinantă trăsătură a sa, și anume „pocnetul” la relanti și la turații foarte mici. Are turații joase, dar nu se oprește niciodată. Cu un sunet politicos, dar care are farmecul său. Ești oprit la semafor și, din când în când, doar pentru distracție, îi mai dai un impuls de accelerație, este un 300 care are cu siguranță un sunet aparte. Apoi se aprinde lumina verde și cuplezi prima treaptă de viteză (nu mă plâng de transmisie). Micului instrumentar rotund îi lipsește turometrul (există vitezometru, ceas, treapta de viteză angrenată, indicatorul de benzină și trip). Trag de prima treaptă de ureche cât de cât, așa cum spuneam, apoi intru în a doua. Dacă vrei să mergi repede deschizilarg gazul, dacă e o coadă la orizont, cobori turațiile până la niveluri la care alții s-ar opri sau cel puțin ar da cu piciorul. În felul său, chiar și cu o turație maximă de doar 6.100 rpm (unde livrează 20,2 CP), acest motor are o elasticitate plăcută.

Pentru a o băga în a patra, aștepți un bulevard frumos cu patru benzi de circulație rapidă, unde pot trece și în a cincea, care ar trebui să te propulseze la viteza maximă declarată de 114 km/h. Cu Hunter poți circula cu 100-110 km/h viteza de croazieră declarată, așa cum faci cu Meteor sau Classic. Acesta este ritmul său și nu are rost să cauți zona roșie, pentru că acolo apar acele vibrații pe care nu le simți în condiții normale de utilizare.
Frumusețea sa este la mijlocul arcului de livrare, unde nu întâmplător se află cuplul maxim: 27 Nm la 4.000 rpm.

Pe scurt, să nu tragi de viteze inutil este întotdeauna o regulă bună în cazul motoarelor silențioase, și așa este și în cazul Hunter. Dar în mersul său lent, în elasticitatea sa, chiar are rostul său și, din acest motiv, va fi pe placul nu doar al tinerilor, ci și al celor altfel tineri ca mine.

Printre mașini și pe curbe

Am 1,78 cm înălțime, ea este compactă; dar nu arăt ca Ursul Yogi pe minimoto. Iar ergonomia este și ea OK. Brațele flexate pentru a prinde ghidonul nici larg, nici îngust, picioarele îndoite exact cum trebuie, deși poziția devine obositoare atunci când stai mai mult pe ea. Desigur, cei care sunt mai înalți decât mine vor considera Hunter-ul mic, dar toți ceilalți de la 1,78 metri în jos îl vor vedea perfect. Manetele de ambreiaj și de frână sunt la distanța potrivită față de ghidon, dar dacă ar fi reglabile ar fi, evident, mai bine. Șaua la 790 mm de la sol și greutatea de 181 kg în ordine de mers sunt măsuri care nu vor speria pe nimeni, nici măcar pe fetele cu permis A2 care ar putea găsi în acest roadster prima lor motocicletă. Și asta și pentru că, încă de la ridicarea de pe cric, Hunter dă imediat o senzație de lejeritate, făcându-te să percepi o greutate mai mică decât indică de fapt cântarul.

Plimbându-te prin oraș, Hunter este manevrabil, se înclină cu grijă. Rotund, ușor: nu „cade” în interiorul curbei și, în același timp, nu trebuie forțat. Nu mă pot pronunța asupra stabilității în virajele de mare viteză pentru că, în timpul testului, nu am părăsit orașul, dar șasiul se simte bine. Hunter 350 este și confortabil, cu o suspensie care absoarbe și reacționează bine, chiar și pe suprafețe accidentate și gropi, atâta timp cât mergi ușor. Pe denivelările luate cu viteză, însă, cum ar fi pe pavelele, se chinuie să urmeze și are tendința de a sări. Același lucru este valabil și pentru frânare, care este ușor de gestionat și mai mult decât adecvată pentru performanță, iar sistemul ABS funcționează impecabil atunci când piciorul îți alunecă prea tare pe pedala de frână.

De ce Hunter?

Răspunsul este simplu! Nu ai foarte multă putere la dispoziție, dar sunetul distinctiv și farmecul retro al motocicletei mi-au adus zâmbetul sub cască. Pe scurt, te poți distra cât de mult vrei cu Hunter, dar nu forța frânele la limită și nu exagera. Îți va oferi imediat prietenia ei, de asemenea, toată mica dragoste de care este capabilă. Dar nu vă înșelați, pentru pasiuni extreme există alte motociclete.

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Romaniacs 2024 MotorXpert
Competitii motoNoutati moto

Mai sunt câteva zile până la startul Romaniacs 2024

La cea de-a 21-a ediție a competiției recunoscută drept cel mai dificil...

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...