Home Noutati moto Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător
Noutati motoRide test

Kawasaki Ninja 7 Hybrid- Debut promițător

233


Cu boost electric, hibridul Kawasaki, are 70 de cai, o putere deloc ieșită din comun, dar livrarea sa este mai agresivă decât a lui ZX-10R. Pe scurt, este o motocicletă care nu i-ar face nici pe puriști să strâmbe din nas.

Într-o lume de pasionați care încă au unele regrete în legătură cu asemenea combinații, Kawasaki lansează o motocicletă hibridă. Primele comentarii la cele dintâi imagini au fost călduțe – ceva uimire, câteva critici din partea unor hateri. Dar lumea merge înainte. Iar cei care experimentează, încearcă, inventează merită apreciați. În spatele acestei apariții în general „clasice“ pentru designerii din Akashi, în spatele unui carenaj care mai degrabă ascunde decât dezvăluie se află o tehnologie cum nu s-a mai văzut până acum.

Tehnologia este comparabilă cu ceea ce știm de la mașini, care devine un standard pentru piața auto. Pentru motociclete însă, situația este diferită, dar obiectivul este același: căutarea eficienței. Dar există mai puțin spațiu, dinamica e diferită, iar plăcerea de a conduce este un lucru care nu trebuie uitat niciodată. Pe scurt, o sarcină dificilă.

Să pui un motor electric în serie cu unul termic motor înseamnă să exploatezi ce are mai bun fiecare dintre ele: accelerație și zero emisii nocive la ralanti, performanțe pe distanțe lungi și, evident, un consum redus. Apoi, trebuie să amesteci totul pentru ieși o mâncare gustoasă. În asta constă complexitatea: electricitatea și benzina trebuie să conlucreze în armonie și să fie perfect complementare. În cazul lui Ninja H7, acest lucru s-a reușit cu foarte puține sacrificii.

La o examinare mai atentă, doar la nivel estetic compania din Akashi ar fi putut îndrăzni mai mult, dar nu din punctul de vedere al liniilor: carenajul cu forme ascuțite, rezervorul cocoșat și codița zveltă sunt tipice Kawasaki. Și în privința componentelor, am fi putut avea mai multe pretenții, dar prețul ar fi sărit în sus. Și mai mult. Da, Ninja 7 Hybrid nu este o motocicletă pentru toată lumea. Prețul încă nu a fost comunicat, dar s-ar putea apropia de 12.000 de euro. Costul tehnologiei.

 

Cum merge?

Să ne amintim că este un model conceput pentru piața globală și menit să se apropie măcar puțin de obiectivul neutralității în privința emisiilor, urmărit cu sârg de cei din Akashi. Acesta este motivul pentru cilindreea mică (451 cm3) și de aceea puterea e umană – 60 de cai care devin 70 cu ajutor electric. Totuși, livrați cu o eficiență care îi permite lui Ninja 7 Hybrid să-l lase facă de râs (în accelerare) chiar și pe cel mai supărat dintre frații săi, ZX-10R.

Cuplul propulsorului termic și cel al motorului electric converg către o transmisie foarte complex de realizat, dar simplu de utilizat. Dacă se dorește, pe ghidon există o manetă, pentru a nu pierde plăcerea de a decide când să schimbi viteza. În modul Sport, schimbarea treptelor se face doar manual, iar în Eco Hybrid, poți alege dacă o faci singur sau lași această sarcină în seama unității de control. Consumul? 3,7 l/100 km cu schimbare automată, 4 cu manuală.

În regim electric, cutia de viteze (da, ați citit bine!) lucrează doar automat. Dacă sunteți familiarizat cu motoarele de acest tip, vi se va părea ciudat să auziți schimbarea treptelor în liniștea absolută a propulsiei electrice.

Comenzile de pe ghidon necesită puțină acomodare, dar după aceea totul pare simplu. Este totuși ciudat că, dacă treci din modul Sport în Eco, cutia de viteze rămâne în modul manual dacă nu apeși maneta de pe ghidon. Având în vedere livrarea puterii și pilotarea, cel mai economic mod se potrivește perfect cu transmisia automată.

Să luăm măsuri!

O privire aruncată în bord relevă instrumentarul atrăgător, responsabil pentru furnizarea de informații complete și vizibile. Pe blocul electric din dreapta, butonul E-Boost arată foarte K.I.T.T., pentru cei care-și amintesc. Poate fi folosit în modul Sport și garantează un boost suplimentar preț de aproximativ 5 secunde. Util pentru depășiri și condus sprințar. Timpii de reîncărcare pentru boost sunt scurți, după 5 secunde putând fi utilizat din nou. Numai când bateria ajunge la o temperatură prea mare (eventual semnalată de instrumentar) este necesar să aștepți câteva minute.

Butonul „Walk“ este pentru manevre pe loc, deoarece cele 227 kg la plin dispar în timpul mersului, dar se simt când motocicleta e staționară. Pur și simplu rotești butonul pentru a merge la pas, atât înainte, cât și înapoi.

Apropo de greutate, bateria si motorul electric sunt amplasate central, cu consecințe excelente în privința condus. În viraje, Ninja 7 Hybrid este precis și agil. De asemenea, frânarea este bună, foarte adaptabilă, la fel și confortul rulării în general. Există doar o oarecare vibrație la turații medii-înalte, din cauza defazării la 180 de grade a bicilindrului.

Hibridizarea motocicletei este de „full“ (sau „strong“, cum spun cei la Kawasaki). Bateria se încarcă singură în mers și durează aproximativ 50 de minute pentru a ajunge de la 20 la 100%, doar că motorul trebuie menține la peste 3000 rpm, dar nu la maxim. Pe scurt, trebuie condus normal.

Să rezumăm. Kawasaki a făcut primul pas către un viitor care ar putea să-i aducă laolaltă pe toți: mediul, legislatorii și motocicliștii pasionați. Și, având în vedere toate cele, putem spune că debutul este promițător.

Da, dar cât costă noul Kawasaki Ninja 7 Hybrid? Deocamdată, prețul nu e stabilit, dar putem spune cu certitudine că va depăși 11.000 de euro.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Romaniacs 2024 MotorXpert
Competitii motoNoutati moto

Mai sunt câteva zile până la startul Romaniacs 2024

La cea de-a 21-a ediție a competiției recunoscută drept cel mai dificil...

Ride test

Test Royal Enfield Shotgun 650, Made like a gun!

Un pic custom, un pic retro, dar în general modern. Cu siguranță,...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...