Home Noutati moto Primul Pagani pe două roți
Noutati moto

Primul Pagani pe două roți

2


Luca Pagani, profesorul italian de design, a prezentat prima sa motocicletă. Pagani Euforia a fost construită pe o bază Ducati. Piesa de design ar putea deveni o serie mică bazată pe actualul Ducati Monster.

Luca Pagani este un designer italian. În calitate de specialist și profesor, predă modelarea lutului la Institutul European de Design din Torino. În paralel, colaborează cu colegul său, Angel Lussiana, designerul de la Lussiana Disegno, care este bine cunoscut în domeniul motocicletelor, unde a fost deja implicat în proiectarea de noi modele pentru marca Moto Morini. Mai exact: X-Cape și Seiemezzo. În acest proces, a învățat multe aspecte specifice motocicletelor, spune Luca.

Când a simțit că a sosit momentul potrivit, s-a apucat de primul său proiect de motocicletă. A început cu schițe desenate de mână, pe care le-a transferat apoi  de la analog la digital . Acest lucru i-a permis să își dea seama, fără efort, pe ce șasiu existent s-ar potrivi cel mai bine designul de caroserie pe care l-a creat. După câteva calcule și simulări virtuale, s-a hotărât asupra șasiului  Ducati 996.

Următorul pas a fost,  bineînțeles , modelarea lutului. La urma urmei, aceasta este exact profesia lui Luca Pagani. El și-a împărțit designul caroseriei în 3 secțiuni: Carenajul față, rezervorul de benzină și partea din spate. Această divizare nu trebuie să se vadă ca atare în rezultat. În schimb, Luca a tăiat totul cu tranziții fluide până la un monocoque aparent.

El a reușit cu măiestrie  sau cu măiestrie de profesor  să facă față acestei mari provocări. De la lutul de modelare, la uneltele de turnare și la prelucrarea de precizie, până la piesele de finisare vopsite în mai multe culori, realizate din plastic armat cu fibră de sticlă (GRP). Perna de pe șaua solo, cu tapițerie din piele naturală de culoare roșu aprins, dispusă în mod glisant, acționează ca un element de legătură, inclusiv din punct de vedere vizual.

Șaua Pagani Euforia

Un far rotund cu LED strălucește în carapacea aerodinamică în formă de semicarcadă. În această zonă, Pagani Euforia se aseamănă cu Superveloce de la MV Agusta, amenajat la fel de neoclasic. Sau, în materie de semicarcadă, mai degrabă cu Speed Triple 1200 RR de la Triumph. Particularitate: farul este permeabil la aer, iar imediat în spatele acestuia se află radiatorul. Luca a preluat butucii de direcție sport, scărițele poziționate nu mai puțin sportiv și capacul rezervorului de combustibil din gama Valter Moto Components.

Far Pagani Euforia

Cadrul din oțel în formă de spalier și jantele din aluminiu forjat corespund modelului Ducati 996. Brațul oscilant unilateral din aluminiu a fost preluat de la un Ducati 848, dar cu o poziție ajustată pentru articulația amortizorului. În partea de sus, amortizorul este susținut de cilindrul din spate al motorului, ceea ce economisește, de asemenea, greutate. Amortizorul, furca inversată și frânele Brembo sunt în mod clar piese mai noi preluate de la Ducati. Pentru o mai bună funcționalitate și estetică: etriere monobloc cu patru pistoane cu șuruburi radiale.

Rezervorul modelului Euforia are o capacitate de aproximativ 15 litri. Fără combustibil, cântărește doar aproximativ 160 de kilograme, spune Luca. Acest lucru înseamnă că Pagani Euforia poate intra în rândurile modelelor Ducati la fel de ușoare, denumite Super Light sau Superleggera.

ambreiaj uscat deschis cu mai multe discuri
ambreiaj uscat deschis cu mai multe discuri

Luca Pagani a ales motorul Ducati Type 1000 DS cu răcire cu aer și ulei, pentru ca motorul să se potrivească și din punct de vedere estetic. Cu 2 supape desmodromice și 2 bujii pe cilindru, o capacitate cilindrică de 992 de cilindri și aproximativ 100 CP la 8.000 rpm. Este lăsat să zvâcnească nestingherit, așa cum era tipic pentru Ducati în trecut, cu un ambreiaj uscat deschis cu mai multe discuri. Ca punct de atracție, atât din punct de vedere acustic, cât și vizual, Luca a montat un sistem de evacuare din oțel inoxidabil de la FF by Fresco, cu 2 amortizoare minime sub coadiță.

La cerere, Luca Pagani ar fi dispus să construiască mai multe exemplare din Euforia sa. De preferință, exact ca primul exemplar. Alternativ, pe baza actualului Ducati Monster cu motorul twin 937 răcit cu apă și 111 CP. Euforia ar putea fi, de asemenea, bazată pe Supersport 950 – cu un cadru tip grilă și un braț oscilant unilateral. Luca nu a anunțat încă niciun preț, dar poți bănui că nu va fi ieftin în niciun caz. Cu atât mai exclusivistă ar fi o motocicletă de serie mică din partea profesorului de design.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Triumph Thruxton Final Edition: cântec de lebădă pentru cafe-racer-ul britanic

Triumph a prezentat Thruxton Final Edition, versiunea care va reprezenta ultima serie...

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...