Home Comunitatea moto Prima zi de școală la California Superbike School
Comunitatea motoMotocicliști începători

Prima zi de școală la California Superbike School

1


Am participat la primul curs California Superbike School ținut în România. Sincer, așteptam asta de pe vremea când internetul venea doar prin telefonul fix și informațiile erau foarte puține și greu de găsit. Iar atunci când le găseai era discutabil care sunt cu adevărat utile și care sunt observațiile, de multe ori greșite, ale câtorva flăcăi care își dădeau cu presupusul. Cum spune Kieth Code, fondatorul școlii, este una să mergi cu motocicleta și alta să mergi cu motocicleta și să conștientizezi ceea ce faci. Chiar dacă bazele școlii moto au fost puse în America prin anii ’70 de pilotul sus menționat, nu-i putem acuza că s-au mișcat încet pentru că noi avem un circuit de viteză doar de câțiva ani.

Având în vedere că oamenii de la California Superbike School sunt stricți în privința standardelor de siguranță și calitate a cursurilor pe care le organizează, îmi este greu să-mi imaginez unde altundeva s-ar fi putut desfășura cursurile până acum. Motocicletele cursanților sunt inspectate înainte de partea practică a cursurilor, echipamentul de asemenea. Este un fel de regulă nescrisă, siguranța primează pe circuit, de care ți se aduce aminte constant, urmată îndeaproape de entuziasm.

Ca să înțelegeți mai bine nivelul la care se derulează totul, aflați că cel care a fost responsabil de partea teoretică este unul dintre singurii 6 din toată lumea care asigură latura de instructaj teoretic a cursurilor. Nu spun numele lui sau cele ale instructorilor care ghidează pașii cursanților pe circuit pentru că tot ce ar trebui să conteze este cât de bine se fac înțeleși și cât de mult vă ajută să îmbunătățiți abilitățile de control ale motocicletei. Ei bine, la capitolul ăsta, cursanți mai experimentați ca mine au fost foarte încântați de cele învățate. La acest prim nivel nu sunt neapărat lucruri noi pentru cei cu o bază decentă de cunoștințe, dar faptul că cineva te corectează în timp real te ajută enorm să înțelegi lucrurile corect. Iar ei îți repetă până înțelegi.

Gândește-te înainte să faci

Cursurile școlii sunt structurate pe 4 niveluri și trebuie parcuse fiecare în parte. În această “primă zi de școală” am fost corectați de la lucruri elementare, precum poziția coatelor în timpul manevrelor de counter steering până la lucruri de finețe precum alegerea punctelor de intrare într-un viraj și a apexului. Cheia succesului este menținerea unui nivel de 70-80 % din potențialul fiecăruia. Punctul acela fin în care ești solicitat dar, păstrezi un nivel care îți permite să observi ceea ce faci și să corectezi o eventuală greșeală. Secretul școlii e că știe cum să facă fiecare cursant să gândească exercițiile, să nu le execute pur și simplu. Experiența didactică a școlii e la un nivel greu de egalat.

Rezumând experiența, am început acest prim nivel luptându-mă ca motocicleta să facă ce vreau eu și am terminat lăsând-o în pace și doar arătându-i pe unde și cât de tare să meargă. Am dobândit deprinderi noi și mi-au fost corectate altele vechi, ajungând să fiu capabil de un ritm mai rapid și în același timp mai în siguranță. Evident, trebuie să repet până îmi vine automat tot ce-am învățat, ca la nivelul următor să pot înțelege și mai multe. California Superbike School, bine ai venit!

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...

Comunitatea moto

Royal Enfield și Indian Motorcycles vă așteaptă să le descoperiți în Park Lake

Centrul comercial Park Lake din București va găzdui o expoziție moto în...

Comunitatea moto

În weekend are loc Apex Speed Fest, un eveniment de motorsport în Centrul Bucureştiului

Weekend-ul 2-3 Septembrie aduce motorsportul în centrul Bucureştiului sub forma Apex Speed...