Home Noutati moto KTM 890 SMT Primul contact
Noutati motoPrezentare

KTM 890 SMT Primul contact

2


    După ani de absență, motocicleta Super Touring de la Mattighofen s-a întors. Propulsată de motorul LC8c de 105 CP, este cu siguranță mai mult supermoto decât touring. Iată cum arată și cum se conduce noul generator de distracție austriac.

A așteptat un lung deceniu, dar astăzi este din nou cu noi. Este vorba de KTM 890 SMT, Super-Moto-Touring care, spoiler, este mai mult o motocicletă de distracție decât una de touring. Versiunea 2023 a lui SMT se bazează pe Adventure R, cu care împarte motorul, cadrul și brațul oscilant, apoi mare parte din suprastructură. Ceea ce o diferențiază substanțial sunt roțile și suspensiile, primele, bineînțeles, de 17″ și din aliaj, iar cele din urmă cu o cursă redusă și o calibrare profund revizuită, cu o furcă de 43 mm diametru și 180 de cursă pentru ambele roți.

Un prim element la care trebuie să ne gândim: motorul, așa cum am anticipat, este cel al modelului Adventure și nu cel al lui Duke, nici măcar cel al lui Duke R, așa cum ne-am fi așteptat, sau cel puțin sperat. Motivul acestei alegeri, așa cum ne-au explicat inginerii KTM, este clar: motoarele Duke sunt într-adevăr mai puternice, 115, respectiv 121 CP, dar această putere în plus apare doar foarte sus pe turometru, deci mai greu de exploatat. În orice caz, având în vedere atitudinea generală, pare rezonabil să ne așteptăm la o versiune R a SMT-ului, cu tot cu surplusul de cai putere menționat mai sus.

Motor KTM 890 SMT
Motor KTM 890 SMT

Primul contact

Primul impact cu SMT, chiar înainte de a vă urca pe șa, este cel estetic. Poate să vă placă sau nu, cert este că nu are cum să vă lase indiferenți. În special apărătoarea de noroi față, care aproape că arată ca un cioc ascuțit. Grația nu este punctul său forte, să recunoaștem, dar este răutăcios, ignorant, are un punct de vedere. Oricum, în catalogul de accesorii, printre multele Power Parts există o aripă joasă mai democratică, la același nivel cu roata.

Odată urcat pe șa, aceasta este la fel de largă și confortabilă ca la Adventure, ghidonul este bine distanțat și are lățimea potrivită. Toate comenzile sunt la locul lor și chiar și instrumentarul și blocurile sunt aceleași. Ușor de utilizat, jonglezi cu diversele setări fără să pierzi timpul, o calitate care este întotdeauna apreciată. Ambreiajul este încastrat, dar este plăcut și moale, deși în realitate îl folosești foarte puțin cu schimbătorul rapid opțional.

La pornire vibrațiile sunt reduse, la un ritm relaxat chiar nimic de semnalat. Sunetul este și el plăcut, dar trebuie menționat că toate motocicletele din test erau echipate cu amortizoare aftermarket, unele Remus, altele Akrapovic.

Cum merge KTM 890 SMT

Să începem cu modul Street, îmi amintesc că modurile de rulare sunt 3 + 1: Rain, Street, Sport și apoi Track care este opțional și disponibil contra cost. Street este poate cel mai rațional și potrivit pentru utilizarea de zi cu zi. Motorul îl cunoaștem deja bine după ce l-am testat pe Adventure, dar și pe SMT se simte ca acasă. Punctul său forte este cuplul la turații joase și medii, nu că nu ar funcționa nici la capătul superior al turometrului, dar în apropierea puterii maxime parcă îi lipsește acel sprint final care pe o motocicletă ca aceasta ar fi binevenit.

KTM 890 SMT
KTM 890 SMT

Trecerea pe harta Sport îți dă un plus de putere, totul devine mai pregătit și mai rapid, un pic mai arogant, iar partea din față este mai ușoară ca prin minune. Modul Track nu oferă alte opțiuni, dar vă permite să le personalizați pe cele existente, variind curba de livrare a puterii, răspunsul accelerației și toate comenzile în mod individual. În timp ce în primele două moduri, puterea de ieșire este în cele din urmă aceeași, Rain taie aproximativ zece cai putere pentru a o face mai ușor de gestionat pe teren alunecos. În ceea ce privește răspunsul comenzii accelerației, strict electronic, opțiunea Street este cea mai lină și mai plăcută, în Sport devine un pic bruscă, bună pentru wheelie-uri, o specialitate a SMT-ului, dar mai puțin plăcută. Frâna de motor este OK, niciodată invazivă.

Controlul tracțiunii este reglabil în 9 niveluri și se poate opri, 9 fiind cel mai intruziv. Prin utilizarea setărilor joase, 1 sau 2, roata din față este liberă să plutească controlat la câțiva metri de sol, obținând astfel o eficiență maximă în pilotajul sportiv. Pentru cei care vor să facă cu adevărat wheelie, acolo unde este permis să o facă, nivelul 0 este o necesitate.

Cutia de viteze electronică este aproape perfectă. Cursa manetei pare a fi un pic mai lungă decât ai vrea, și nu la fel de precisă atunci când nu este acționată la turații înalte, au existat unele blocaje la retrogradare. Pe de altă parte, rapoartele sunt OK, ultima treaptă de viteză fiind mai scurtă decât la Adventure pentru o mai mare rapiditate în mixt, cu o treaptă a șasea oricum suficient de lungă pentru a merge drept pe șosea în regim relaxat.

Comportament dinamic KTM 890 SMT

Ceea ce nu este însă suficient pentru plimbările lungi este protecția față de aer, care lipsește aproape cu desăvârșire. Ceea ce ar putea părea în imagine ca un carenaj este de fapt un deflector, care ia o parte din presiunea de pe abdomen, dar umerii și capul sunt complet expuse.

Deflector de aer KTM 890 SMT
Deflector de aer KTM 890 SMT

Dar tocmai așteptându-te la un supermoto, ești surprins de comportamentul dinamic, foarte calm și tinzând spre stabilitate mai degrabă decât spre agilitate și nervozitate. Una peste alta, un lucru bun, SMT-ul este ignorant, dar suficient de civilizat pentru a nu te obosi chiar și după mai mulți kilometri de curbe.

În prima parte a schimbării de direcție este rapid, dar apoi nu mai este fulgerător de rapid în finalizarea coborârii în curbă. Nu că ar opune rezistență, dar nu are tendința de a cădea în viraj și de a închide linia, așa cum este tipic pentru motocicletele supermoto cu un singur cilindru. În schimb, este rotundă și liniară, plăcut de neutră, echilibrul care i se dă este exemplar. În viraje este stabilă, ține linia fără incertitudini, iar partea din față dă o mare încredere, ajutată și de pneurile din dotarea originală, care sunt foarte sportive, Michelin Power GP. Posteriorul este ușor, se descarcă de bunăvoie și nu ezită să prelungească linia nici în cele mai  agresive frânări.

Compartimentul suspensiei este excelent, în ciuda cursei de 180 mm atât în față cât și în spate, tangaj foarte limitat, iar confortul este, per total, mai mult decât acceptabil. Puțin deranjant pe gropi și denivelări artificiale, dar în general nu poți spune că este o motocicletă incomodă. De fapt, cu suspensia reglabilă, există loc pentru a o mai rigidiza un pic, pentru a obține o călătorie și mai linî pe denivelările întâlnite la viteză mare.

Frânele sunt excelente: frânele față sunt pregătite și agresive, în timp ce cele spate nu sunt super-putere, dar totuși bine modulate și adecvate în ansamblu. Trebuie menționat aici modul Supermoto al ABS-ului, care eliberează roata din spate și permite celor care sunt capabili de el alunecări frumoase la intrare, grație posteriorului care dansează plăcut.

KTM 890 SMT partea din spate
KTM 890 SMT partea din spate

KTM 890 SMT: Concluzii după test

Dacă denumirea de Super-Moto-Touring sugerează un adevărat crossover între cele două, atunci, de fapt, KTM nu dezamăgește. Știți că acolo sus, în Austria, au o slăbiciune pentru performanța absolută mai degrabă decât pentru confortul de rulare. Iar SMT 2023 nu face excepție, este o bestie a virajelor, rafinată doar atât cât să își extindă autonomia. Excelent pe trecătorile de munte, mai puțin pe transferurile de pe autostradă.

Să rezumăm așa: pentru un supermoto este foarte confortabilă și stabilă, pentru o motocicletă de touring este arogantă și exuberantă. În orice caz, o motocicletă cu personalitate.

Noul KTM 890 SMT va fi disponibil la dealerii KTM începând cu luna mai, la un preț de 14.700 de euro.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de...

Noutati moto

Aprilia SR GT 125 și 200, disponibile și în varianta MotoGP Replica

Aprilia a dezvelit o nouă variantă a scuterului său SR GT, disponibilă...

Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour a debutat: iată ce aduce nou

Ducati a extins gama Multistrada cu un nou model, numit Multistrada V4...