Home Noutati moto Kawasaki Ninja H2 SX SE 2023
Noutati moto

Kawasaki Ninja H2 SX SE 2023

19


Sport sau Hypersport-touring?

Kawasaki Ninja H2 SX SE

Sport-touring poate însemna multe pentru Kawasaki, la fel ca multe alte clase de motociclete care s-au divizat într-o mulțime de ramuri suplimentare, această clasă s-a transformat și s-a schimbat de-a lungul anilor. Pentru mulți, motociclete precum Concours 14 de la Kawasaki, FJR1300ES de la Yamaha, sau R 1250 RT sau K 1600 GT de la BMW se potrivesc perfect profilului. Cu toate acestea, având la dispoziție platforma H2, Kawasaki a vrut să pună o ștampilă de autoritate pe latura sportivă a sport-touring-ului. În 2018, Kawasaki a redefinit această clasă atunci când a lansat Ninja H2 SX SE supraalimentată (cu side case-uri opționale) și a creat practic ceea ce nu poate fi numit decât hypersport-touring.

Putere și confort

Propulsată de un motor supraalimentat de 998 cmc cu patru cilindri în linie,  Ninja H2 SX SE  dezvoltă 166,1 CP la 10.200 rpm și un cuplu de 120 Nm la 8.500 rpm. Sigur că există motociclete care generează mai multă putere și altele care produc mai mult cuplu, dar curbele de pe graficul de diagnoză al lui H2 sunt lucruri de toată frumusețea. De fapt, atunci când H2 SX SE a apărut în 2018, și-a asigurat instantaneu trofeul Ten Best pentru cea mai bună motocicletă de stradă din clasa Open.

Deși au trecut cinci ani, sentimentele noastre au rămas aceleași. În acel articol din Ten Best, actualul redactor-șef  spunea: „Această motocicletă sport-tourer are o accelerație de neegalat în segment și rareori egalată de o motocicletă de orice tip.  De la 0 la 100 km/h în 2,98 secunde. Apoi, mai este și vuietul care vine de la admisie în timp ce compresorul se rotește la o viteză de 9,2 ori mai mare decât cea a arborelui cotit pentru a produce, menține sau elimina excesul de putere. Este o coloană sonoră pe care nu o veți găsi pe nicio altă motocicletă sport touring.”

Kawasaki Ninja H2 SX SE

Dacă ne uităm în viitor, se poate spune că nu a fost nevoie de prea multe schimbări pentru a menține acest sport-tourer unic în topul lanțului. Așadar, perfecționările sunt mai degrabă la ordinea zilei.

Sisteme de asistență Kawasaki care ajung din urmă mașinile

Marea noutate pentru 2023 este adăugarea sistemului Auto Hi-Beam (AHB). La fel ca multe automobile de pe piață, H2 SX SE are un senzor în partea de jos a parbrizului, care determină intensitatea luminilor altor vehicule din față, a luminilor stradale și a iluminatului de pe șosea și stabilește dacă va activa sau dezactiva luminile de întâlnire . Motociclistul are opțiunea de a activa sau dezactiva sistemul. Această nouă funcție se alătură și completează sistemul ARAS (Advanced Rider Assist System) al modelului SE, care utilizează tehnologia radar Bosch orientată spre față și spre spate pentru a gestiona funcțiile de control adaptiv al vitezei de croazieră (ACC), de detectare a unghiului mort și de avertizare a coliziunii frontale. (FCW)

Începând cu sistemele de asistență pentru pilot, care au devenit normale pe majoritatea motocicletelor din zilele noastre, avem sistemul inteligent de ABS Kawasaki (KIBS), moduri de rulare integrate cu Sport, Road, Rain, Rider (manual), Kawasaki Traction Control (KTRC), Kawasaki Launch Control Mode (KLCM), Kawasaki Engine Brake Control, Kawasaki Quick Shifter (KQS), sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS) și KIPASS (sistemul inteligent de pornire cu activare prin proximitate Kawasaki). Multe dintre aceste sisteme sunt asistate de IMU cu șase axe, care oferă acestor sisteme informații pe baza atitudinii motocicletei.

Kawasaki Ninja H2 SX SE

În plus, pe partea de șasiu există sistemul Kawasaki Electronic Control Suspension (KECS) care folosește tehnologia Skyhook Electronically Equipped Ride Adjustment (EERA) de la Showa pentru a controla automat amortizarea suspensiei, în timp ce preîncărcarea poate fi setată electronic de către pilot. O altă caracteristică este funcția de gestionare a virajelor, care folosește atât KIBS, cât și KTRC pentru a ajuta pilotul în viraje, intervenind pentru a împiedica motocicleta să se ridice pe o roată.

Cu toate aceste sisteme, dintre care multe sunt personalizabile, trebuie să existe o interfață bună. SX SE are un ecran TFT color mai mare, de 6,5 inchi, care poate fi personalizat în funcție de condiții sau de preferințele utilizatorului. Pilotul poate personaliza și parcurge o cantitate masivă de informații, conectându-se în același timp la aplicația de infotainment Kawasaki  .

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...

Noutati moto

La Motorfest 2024 poți câștiga un Trackday!

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...