Home Noutati moto Kawasaki Ninja e-1 și Z e-1 au fost lansate oficial: iată detaliile esențiale
Noutati moto

Kawasaki Ninja e-1 și Z e-1 au fost lansate oficial: iată detaliile esențiale

92


Kawasaki a prezentat primele sale motociclete electrice, Ninja e-1 și Z e-1. Cele două modele au fost lansate inițial pe piața din SUA, dar sunt așteptate ulterior și pe alte piețe.

Atât Ninja e-1, cât și Z e-1 au un sistem de propulsie electric bazat pe un motor de 5 kW, adică de 6.7 cai-putere. Motorul este cu magnet permanent sincron și poate livra o putere maximă de 9 kW, adică aproximativ 12 cai-putere, ceea ce îl poziționează drept echivalent cu o motocicletă convențională de 125 cmc. La fel ca în cazul majorității motocicletelor electrice, nu este necesară utilizarea ambreiajului pentru a opera acest vehicul.â

Kawasaki a decis să echipeze aceste vehicule cu o baterie realizată din două piese de 30 Ah, ce poate fi încărcată prin trei metode diferite. Există posibilitatea scoaterii celor două baterii și încărcarea lor la o stație de andocare, încărcarea la o priză domestică sau încărcarea motocicletei cu tot cu bateriile montate la o stație dedicată încărcării vehiculelor electrice. Practic, poți să scoți cele două baterii și să le duci în casă sau la birou și să le încarci, dacă nu ai unde să bagi motocicleta în priză.

Încărcarea completă a uneia dintre cele două baterii durează 3.7 ore de la o priză standard, afirmă reprezentanții Kawasaki. Autonomia estimată cu o încărcare completă a ambelor baterii este de 65 de kilometri. Evident, fiind vorba despre conducere în lumea reală, nu în laborator, valorile rezultate pentru fiecare utilizator în parte vor fi diferite, în special în funcție de stilul de conducere.

Cele două motociclete au un cadru trellis din oțel și împart același design de furcă față, cu jambe de 41 mm și o cursă de 119 mm. Roata spate are o suspensie Uni-Trak cu preîncărcarea reglabilă în patru trepte și cu o cursă de 132 mm. Ambele modele au jante de 17 inchi, iar frânele pe disc sunt de 290 mm pe față, respectiv 220 mm pe spate.

Înălțimea șeii este de 780 mm pentru ambele modele. Diferența dintre cele două se vede nu doar stilistic, ci și la lungime, lățime și masă proprie. modelul Z e-1 este mai lung și mai scund decât Ninja e-1, care este și mai greu dintre cele două, cu un total de 139 de kilograme în ordine de mers. Viteza maximă este de 94 km/h în modul e-Boost, dar rularea în modul normal limitează viteza maximă la 82 km/h. Respectiva funcție e-Boost poate fi disponibile în șarje de numai 15 secunde, altfel există riscul supraîncălzirii.

Kawasaki a integrat și un mod de rulare pentru a asista la parcare, ce implică înaintarea la viteză de mers pe jos și posibilitarea rulării cu spatele strict pentru a putea gara motocicleta electrică.

Având în vedere nivelul de putere asigurat, aceste modele ar putea fi conduse în Europa și cu permisul de categorie A1, respectiv și cu categoria B dacă în țara respectivă este permisă conducerea unui scuter cu motor de până la 15 cai-putere cu transmisie automată, așa cum va fi cazul și în țara noastră după ce va fi promulgată legea numită 125b și vor fi în ordine toate elementele necesare punerii în aplicare.

În SUA, Kawasaki are deja listele de comenzi deschise la un preț de listă de 7599 de dolari pentru Ninja e-1, respectiv 7.299 dolari pentru Z e-1. Primele livrări au loc în începând cu Decembrie 2023, dar unii clienți ar putea să aștepte chiar și până în Iunie 2024. Ulterior, va urma lansarea și pe alte piețe, iar vânzările și livrările vor fi administrate în funcție de cererea întâmpinată pe fiecare piață în parte.

 

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...