Home Comunitatea moto Intervenția rapidă pe două roți: Cum poți deveni și tu erou
Comunitatea moto

Intervenția rapidă pe două roți: Cum poți deveni și tu erou

11


Astăzi vă voi povesti despre cea mai frumoasă activitate voluntară. Poate că vă întrebați ce legătură are cu motocicletele? Ei bine, o parte din voluntarii programului intervin și salvează vieți pe motociclete.

În contextul în care tot mai mulți oameni își pierd viața din cauza neacordării primului ajutor la timp, proiectul  are ca principal scop reducerea timpului de ajungere la urgențe de grad 0 și 1 din locurile publice la mai puțin de 6 minute.   Ajungerea la persoana aflată în pericol într-un timp cât mai scurt este condiția necesară și obligatorie pentru a putea spera la succesul intervenției. Din păcate, întotdeauna există un dezechilibru între numărul solicitărilor și cel al resurselor disponibile, în defavoarea resurselor.

Cum funcționează?

Este vorba de aplicația  „Există un erou în fiecare dintre voi” care alertarează voluntarii instruiți  în tehnici de prim ajutor, atunci când  se află pe o rază de maxim 1000 de metri față de victimă. Aceștia acționează conform ultimelor protocoale în vigoare pentru stabilizarea pacientului până la sosirea echipajului specializat. În orice urgență de grad 0 sau 1, acțiunea în primele 7 minute de colaps face diferența între viață și moarte. Deși o inimă poate fi repornită și după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile.

Atunci când în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov se înregistrează o urgență medicală, voluntarii din programul „Există un erou în fiecare dintre voi” sunt alertați automat prin intermediul aplicației. Se trimite o ambulanță sau un echipaj SMURD, dar în același timp toți voluntarii înscriși în program care se află la o distanță de cel mult 1000 de metri față de locul urgenței primesc o alertă pe aplicație sau un SMS cu nume, vârstă, locație, descriere. Situându-se foarte aproape de victimă, aceștia ajung în 5 minute sau mai puțin, la timp pentru a efectua manevrele de prim ajutor până la sosirea echipajului de prim ajutor specializat. Cred că deja vă întrebați unde puneți un defibrilator pe motocicletă? Ei bine, nu este cazul, voluntarii programului intervin doar cu o pereche de mânuși, adică poți să te duci liniștit la cazuri și pe o motocicletă sportivă fără topcase. Cred că majoritatea motocicliștilor sunt dornici să intervină, mai ales în cazul accidentelor moto, dar nu știu să acorde primul ajutor.


Experiența personală din program

Am intrat în program în vara anului trecut, după ce am promovat cursul de prim ajutor, m-am dus la primele cazuri, din care am început să învăț cum merge treaba și cât de important este să acorzi suport psihologic unei victime, indiferent de gravitatea situației. Am ajuns și la primele accidente moto, unde m-am simțit extraordinar că am putut ajuta un alt pasionat de senzații tari pe două roți când avea nevoie. Când aveam o nelămurire, primeam întotdeauna sfaturi de la voluntarii cu mai multă experiență.Atunci mi-am dat seama că am intrat într-o familie de oameni care sunt pregătiți întotdeauna să sara în ajutor și pregătiți să socializeze sau să ofere sfaturi după cazuri.

Cea mai mare bucurie a fost atunci când am intervenit la primul stop cardio-respirator. Mai jos, am adăugat textul în care le-am povestit colegilor cazul la câteva ore după ce am intervenit

„Salutare! Astăzi am avut parte și eu de un stop resuscitat.
Eram în zona Unirii, la alt caz, la care victima nu se mai afla la fața locului. Am văzut alerta și, fiind relativ aproape de casă, am pornit spre caz. Am ajuns în ~9 minute, am așteptat să ne permită cineva accesul în bloc. Am reușit să intrăm și am urcat la etajul 5, unde am întâlnit un echipaj tip C. După 2 minute, victima de 61 ani a intrat în stop. Am fost invitați la compresii și ne-am schimbat între noi. Medicul a intubat și am trecut la balon. După 30 de minute de manevre, situația nu arăta bine, mai ales că nu a fost detectat niciun ritm șocabil. Atunci am auzit cel mai frumos lucru pe care puteam să îl aud, atât eu, cât și familia: „Opriți compresiile, avem puls!”. Ne-am asigurat că pacientul este stabil și ne-am pregătit pentru transport.
Partea grea nu se terminase, victima trebuia transportată pe scări, de la etajul 5. Am luat-o în față cu tubul de oxigen, iar Leonard era la targă. Am urcat pacientul în ambulanță și ne-am văzut de drum.
Cea mai mai bucurie a unui voluntar este când reușește să salveze o viață!”
A fost cea mai mare bucurie pe care am simțit-o, când am anunțat familia că victima va supraviețui. După ce am văzut pacientul stabil, am realizat, că am reușit sa pornim o inimă care nu mai bătea, un lucru pe care nu mi-l puteam imagina înainte să intru în program.

Cum devii erou?

  1. Completează formularul de înscriere în program aici
  2. Vei primi un SMS cu detaliile cursului de prim ajutor, la care trebuie să răspunzi confirmând prezența sau cerând reprogramare
  3. Adu contractul de voluntariat primit prin e-mail în dublu exemplar și o copie a CI la cursul de prim ajutor
  4. Promovează cursul de prim ajutor cu cel puțin nota 7
  5. După activarea contului de către echipa administrativă, te vei putea autentifica conform instrucțiunilor primite în e-mail, folosind adresa de e-mail și parola introduse în formularul de înscriere
  6. În funcție de disponibilitate, vei putea interveni la fiecare caz primit prin aplicație sau prin SMS

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Cu Motorrad la Motorpark: BMW Motorrad Track Experience 2023

Chiar dacă marca germană nu ar fi celebrat aniversarea a 100 de...

Comunitatea moto

Mit sau adevăr: poți frâna mai bine fără ABS?

În aproape orice grup de motocicliști te-ai afla, fie că este online...

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...