Home Prezentare Honda Transalp – evoluția unui model de succes
PrezentareRetro

Honda Transalp – evoluția unui model de succes

1


Prima generație datează din 1987, iar imaginea creată în timp a fost cea de model ideal pentru deșert încă de la sfârșitul anilor ’80. După cum vați dat seama, ne referim la modelul nipon Honda Transalp, o motocicletă care, chiar și în zilele noastre, după numeroase actualizări, face parte din segmentul enduro și care face față cu brio în off- road.

Honda Transalp este un model care poate fi folosit cu ușurință pentru traficul de zi cu zi din orașele aglomerate, deplasările pe autostrada, raidurile safariene de pe continentul African sau pentru călătorii prin deșert.

Modelul enduro nipon nu cunoaște limite, iar versatilitatea sa se potrivește din plin cu longevitatea sa. Conceptul de motocicletă totală nu a fost niciodată pus la îndoială de Honda, atât de mult încât până și astăzi, într-o epocă de modele enduro ″domesticite și contaminate″ de noua modă mai mult stradală iar Transalp oferă încă o mare atracție și o versatilitate ridcată.

În cele ce urmează vom încerca să prezentăm pricipalele momente din cariera longevivă a modelului enduro care a marcat istoria producătorului moto japonez Honda.

Prima versiune a Honda Transalp și-a făcut debutul în 1987 și beneficia de un motor cu 2 cilindri în V de 600 cmc, sistem de frânare mixt prevăzut cu disc în față și tambur în spate iar design-ul inspirat de la modelele Honda care concurau în cursa Paris – Dakar din anii ’80.

Cu a doua serie lansată în 1991, modelul dispunea de unele îmbunătățiri de ordin stilistic însă principala noutate o constituia introducerea sistemului de frânare cu disc la partea din spate.

În 1994 Honda Transalp a dispus de un prim facelift major ce a vizat atât design-ul cât și partea mecanică dar senzația de family feeling a rămas în mare parte aceeași. În schimb, îmbunătățirile majore de ordin tehnic, au fost realizate începând cu anul 1996.

Un an mai târziu, sistemul de frânare dispunea de două discuri pe partea din față iar din punct de vedere estetic nu au fost semnalate îmbunătățiri semnificative.

În anul 2000 este realizat un nou facelift modelului Transalp care care beneficia de unele restilizări dar și de o parte mecanică mai rafinată în special datorită introducerii unui nou motor cu 2 cilindri în V la 52 ° de 647 cmc și a unui nou cadru mai rigidizat.

În 2005, tradiția și inovația continuă la modelul nipon enduro cu unele îmbunătățiri dar ″substanța″ rămâne în mare aceeași. În ciuda faptului că look-ul pare identic cu cel al versiunii din 2000, clienții continua să aprecieze linia tradițională Transalp. Alimentarea se realizează în continuare cu carburator și este introdus convertorul catalitic. Cadrul de susținere este ca și până acum realizat din oțel.

Lansată la sfârșitul anului 2007, menținând în același timp schema clasică a versiunilor Transalp precedente, noua versiune a venit cu numeroase noutăți și un look modernizat. Faimosul motor cu 2 cilindri în configurație V a crescut în capacitate, a primit o distribuție cu 4 supape pe cilindru față de cele doar 3 supape de până acum și alimentare cu injecție electonică. În același timp, a fost introdusă o nouă jantă de 21 țoli la partea din față în locul celei de 19 țoli.

Foto: Honda; Arhivă

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

Retro

MV Agusta: 80 de ani de la producția primului motor

În 1943, în plin război mondial, a luat naștere proiectul care avea...

PrezentareRide test

Honda PCX 125: Eleganță, Eficiență și Confort

Niciodată nu mi-a plăcut traficul, drept urmare mă deplasez doar pe motocicletă...