Home Noutati moto Honda Dax îşi prezintă paleta de culori pentru 2024 în Europa
Noutati moto

Honda Dax îşi prezintă paleta de culori pentru 2024 în Europa

36


Honda Dax, celebrul model de mini-motocicletă popular în Japonia și în Vestul Europei în urmă cu aproape cinci decenii, revine pe piață. Știm asta de multă vreme, dar acum avem și paletarul de culori pentru acest model.

Numele Dax a revenit în nomenclatorul Honda în 2001, la Salonul Auto de la Tokyo, când a fost prezentat conceptul e-DAX, ce reprezenta o mini-motocicletă pliabilă menită să acompanieze conceptul Bulldog. Ideea aceasta nu este nouă, fiind realizată în producție tot de Honda la începutul anilor 1980, cu modelul City și mopedul pliabil Motocompo. Cel din urmă a renăscut deja în formă electrică, iar acum este rândul lui Dax să revină pe piață.

Motorizarea este un monocilindru de 124 cmc, răcit  cu aer, cu o singură axă cu came, folosit deja în restul gamei Honda. Agregatul dezvoltă 9.25 cai-putere la 7.000 rpm și 10.8 Nm la 5.000 rpm. Are o transmisie cu patru trepte ce utilizează un ambreiaj centrifugal automat. În mod evident, este un vehicul destinat agrementului, nu performanței absolute, de unde și resursele relativ limitate puse la dispoziție.

Cadrul este din oțel presat și integrează și rezervorul de carburant în interiorul său pentru o împachetare eficientă, iar capacitatea rezervorului este de 3.8 litri. În materie de suspensie, există o furcă inversată pe față, cu jambe de 31 mm, ce are o cursă de 100 mm, iar pe spate avem două amortizoare cu o cursă de 120 mm. Suspensiile nu prezintă reglaje, dar vorbim din nou despre un model de agrement.

Pentru frânare este montat un disc față de 220 mm diametru, iar etrierul care îl ține în frâu prezintă ABS bazat pe datele primite de la IMU, în timp ce roata spate are un disc de 190 mm diametru și un etrier flotant. Jantele față și spate sunt de 12 inchi și sunt realizate din aluminiu turnat, având un design cu cinci spițe.

Discutăm despre un model de dimensiuni reduse, cu ampatament de numai 1.200 mm și o lungime de 1.760 mm, o lățime de 760 mm și o înălțime de 1.020 mm. Garda la sol este de 180 mm, în timp ce masa proprie este de 107 kilograme. Înălțimea la șa este de numai 775 de milimetri, deci este cât se poate de abordabilă. Cât despre posibilitatea purtării acestei motociclete în portbagajul mașinii, depinde la ce înălțime este situat acesta și cât de puternic ești, iar dimensiunile le ai mai sus. Totuși, te rugăm să nu încerci să o ridici singur ca să o bagi într-un portbagaj, riști să te rănești.

Revenirea pe piață a lui Dax s-a făcut cu nuanțele Pearl Cadet Grey și Pearl Nebula Red, oferite pentru generația 2023 a modelului. Generația 2024 vine cu acele două nuanțe menționate și plusează cu Pearl Glittering Blue, o nuanță vibrantă de albastru.

Odată cu Dax, Honda a prezentat și generația 2024 a lui CBF125, care a fost al doilea cel mai bine vândut model din segmentul său în 2023. CBF125 este oferit în Imperial Red Metallic și Matt Marvel Blue Metallic, împreună cu nuanța de negru deja existentă în gamă. În raport cu versiunea 2023, CBF125 generaţie 2024 prezintă un alt eşapament, arcuri finisate pe roşu lucios, un scut cromat mai lung pentru eşapament şi un mâner spate redesenat.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Țara care are a obținut cele mai bune rezultate în istoria competițiilor moto

Statisticile recente publicate de FIM arată că Italia este țara care a...

Noutati moto

Triumph Tiger 1200 2024: actualizări în întreaga gamă

Triumph: Perfecționările ample, atât la nivel mecanic, cât și la nivelul suprastructurii,...

Noutati moto

10 cele mai absurde motociclete din Guinness World Records

De la vehicule mecanice care ies din comun în ceea ce privește...

Comunitatea motoNoutati moto

Zilele BMW Motorrad 2024 se întorc la Garmisch-Partenkirchen

Cea mai mare adunare a mărcii bavareze se întoarce acasă după două...