Home Noutati moto Honda CRF450RX Rally 2024: motocicleta care nu există în catalogul producătorului
Noutati moto

Honda CRF450RX Rally 2024: motocicleta care nu există în catalogul producătorului

156


Ocazional, unii dealeri ai unor mărci, fie ele auto sau moto, oferă ediții speciale ce nu se află în nomenclatorul producătorului pe care sunt bazate. Iată una dintre ele: Honda CRF450RX Rally.

Povestim despre o motocicletă nouă, ce poate fi comandată doar de la un dealer al mărcii Honda, bazată pe un model de producție de serie, dar echipată cu numeroase echipamente menită să o facă mai potrivită pentru rally raid. Într-o manieră similară cu un KTM 450 Rally Replica, acest model le oferă celor care îl cumpără senzații similare cu ce trăiesc riderii din Dakar, cel puțin în ceea ce privește materialul de concurs.

Mai precis, totul pleacă del a un Honda CRF450RX, comandat inițial de Euroboost, un dealer Honda din Franța, care îl trimite apoi la un atelier din Italia, RS Moto, ce este și dealer Honda la rândul său. Așadar, o colaborare între doi dealeri Honda din două țări din Europa. Italienii despre care scriem au deja doi ani de când pregătesc asemenea conversii și pare că nu se vor opri prea curând. La o adică, doar lipsa comenzilor sau o interdicție din partea constructorului i-ar putea opri.

La fel ca la o motocicletă de rally raid, avem un set de lumini montate deasupra aripii față înalte, o protecție de motor din fibră de carbon și un turn de instrumente cu tot cu roadbook electronic F2R, ce are comenzi integrate pe ghidon.

În plus față de un CRF450RX, acest model vine cu două rezervoare de carburant montate în față, de 9.5 litri fiecare, precum și un rezervor de 10 litri montat în spate. Astfel, avem o capacitate totală de 29 de litri de benzină, precum și două pompe de benzină pentru a facilita transferul carburantului între aceste rezervoare. Teoretic, te-ai putea înscrie la orice rally raid cu asemenea rezervoare și ți-ar fi suficientă cantitatea de benzină din dotare pentru cele mai lungi probe puse la cale de organizatori.

Alte dotări suplimentare implică un amortizor de ghidon, o suspensie cu alte arcuri, disc de 300 mm diametru pe față, furca față este de la STM pentru a avea un plus de rigiditate. Dealerul din Italia a montat un rezervor suplimentar de ulei, un răcitor de ulei de dimensiune mai mare, un electroventilator supradimensionat și o carcasă a ambreiajului realizată tot de STM.

Scărițele sunt ranforsate, iar manșoanele au fost înlocuite cu unele din spumă pentru a asista în reducerea vibrațiilor percepute de rider. Nu lipsește un eșapament Arrow dezvoltat special pentru rally raid. Fără carburant, o asemenea motocicletă cântărește 139 de kilograme, iar cu plinul de 29 de litri, te poți aștepta la aproape 170 de kilograme.

Deși nu o poți comanda de la un alt dealer Honda în afară de cele două entități menționate, acest model există, este complet nou și poate fi cumpărat pentru prețul de 25.990 de euro. Parcă ai fi vrut să afli înainte să se închidă înscrierile la Dakar, nu? Ei bine, află că nu ai fi putut să concurezi acolo dacă nu aveai experiență suficientă în domeniu, dar sunt destule evenimente de rally raid în care ai putea să alergi în 2024.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...