Home Noutati moto Honda CB500X – model 2019 – prezentat la EICMA
Noutati motoSaloane moto

Honda CB500X – model 2019 – prezentat la EICMA

68


Honda CB500X vine cu o pleiadă de modificări pentru 2019, micul navetist din timpul săptămânii fiind de acum și mai pregătit pentru escapadele de weekend.

Designul deja clasic pentru CB500X înregistrează mici tușe noi ce-l fac mai unitar, diferențele notabile fiind cele din jurul rezervorului care se prelungește natural în carenajul față proeminent. Alături de extensiile laterale ale radiatorului se crează un efect vizual tridimensional plăcut ce aduce destul de mult cu modele consacrate enduro, fiind vizată de la distanță Africa Twin.

Aerodinamica îmbunătățită reduce turbulențele din jurul carenelor și parbrizului, pilotul fiind mai bine protejat la viteze de autostradă. Profilul șeii a fost îngustat prin micșorarea umerilor față, facilitând atât mișcarea mai ușoară în jurul agregatului când se conduce pe teren mai puțin prietenos cât și atingerea mai ușoară a solului în momentele de repaus. Honda a crescut unghiul de viraj pentru CB500X cu 3°, care măsurat de la centru la bracaj complet are acum 38° și sporește manevrabilitatea la viteze mici, cu predilecție în situațiile în care câțiva centimetri fac o diferență enormă.

Aventurierul Honda CB500X

Furca față telescopică de 41 mm diametru oferă o cursă suplimentară de 10 mm față de modelul anterior, ajungând în total până la 150 mm. Cursa suspensiei spate a crescut de la 118 mm la 135, iar monoamortizorul (asemănător celor întâlnite la motocicletele sport de capacitate mai mare) înlocuiește soluția cu dublu tub al vechiului model; pistonul cu diametru mare asigurând un răspuns superior al suspensiei și o mai bună gestionare a temperaturii de lucru.

Pentru cei pe care aventura îi strigă pe nume, în completarea suspensiei, roata față de 17 inci a lui Honda CB500X a fost înlocuită cu una de 19, terenurile neprietenoase devenind acum o invitație nescrisă.

Cadrul diamant din oțel de 35 mm nu s-a modificat pentru 2019. Ușor și puternic, are acel mic grad de torsionare care oferă feedback pilotului. Forma și poziția punctelor de prindere ale motorului (folosit și ca element de rezistență), alături de gradul precis de rigiditate a cadrului reduc vibrațiile. Distribuția bună a maselor asigură stabilitate, iar ampatamentul de 1.445 mm și unghiul furcii de 27.5 contribuie la obținerea unei ciclistice ușoare. Masa motocicletei este de 197 kg. 

Bicilindrul avea deja prestații bune în regimurile de turație joase, iar în dezvoltarea lui pentru 2019 s-a vizat o accelerație mai rapidă, prin creșterea cuplului între 3 și 7.000 rpm. Îmbunătățirea de 4% s-a obținut printr-o serie de modificări, prima dintre ele fiind sincronizarea supapelor cu 5° mai devreme și ridicarea lor cu încă 0,3 mm (7,8 mm în total). Repoziționarea bateriei mai departe de galeria de admisie a permis mici corecții ale traseului care lasă curenții de aer să circule mai rapid. Toba cu două țevi schimbă sunetul motorului adăugându-i note mai sportive. Toate modificările s-au făcut menținându-se puterea maximă de 35 kW (la 8.500 rpm) permisă pentru categoria A2.
Noile instrumente de bord afișează treapta de viteză selectată precum și recomandarea de schimbare în sus; în standard acesta este setat la 8.750 rpm dar poate fi reglat în intervale de 250 rpm oriunde între 5 și 8.750 rpm.

La prima vedere sunt schimbări ce par de suprafață și specifice unui face lift, dar adunate fac o diferență suficient de mare încât Honda CB500X să fie considerat un model nou.

Fișa tehnică

Cadru
Diamant, oțel
unghi viraj ghidon 27.5
cursă 108 mm

Motor
Răcit cu lichid, doi cilindri paraleli,
4 supape pe cilindru
Cilindree 471 cmc
Alezaj și cursă 67mm x 66.8mm,
Raport de compresie 10.7 : 1
Putere maximă 35kW @ 8.600rpm
Cuplu maxim 43Nm @ 6500rpm
Injecție electronică PGM-FI

Transmisie
ambreiaj multidisc în baie de ulei
cutie cu 6 trepte
transmisie finală pe lanț

Frâne
ABS, două canale
Față: disc dantelat, 310mm, etrier cu două pistonașe
Spate: disc dantelat, 240mm, etrier cu un pistonaș

Dimensiuni
Lxlxh (mm) 2155x825x1410
Ampatament 1445 mm
Înălțime șa 830 mm
Gardă la sol 180 mm
Masă 197 kg

Suspensie
Față: furcă telescopică, 41 mm, preîncărcare reglabilă
Spate: prolink mono cu 5 setări ale preîncărcării, basculă de oțel

Pneuri
Față: 110/80R19M/C (On-off pattern)
Spate: 160/60R17M/C (On-off pattern)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Romaniacs 2024 MotorXpert
Competitii motoNoutati moto

Mai sunt câteva zile până la startul Romaniacs 2024

La cea de-a 21-a ediție a competiției recunoscută drept cel mai dificil...

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...