Home Motociclete inedite Harley-ul Strap Tank de un milion de dolari
Motociclete inediteNoutati motoRetro

Harley-ul Strap Tank de un milion de dolari

1


Harley-Davidson Strap Tank. Când te gândești la un Harley-Davidson de un milion de dolari, nu cred că îți vine în minte un vehicul pe două roți care are trăsăturile unei biciclete.

În 1908, Harley a introdus pe piață modelul 4. Motorul monocilindru avea o capacitate cilindrică de 440 cmc și era echipat cu un așa-numit cap F, adică un sistem de admisie peste evacuare (IOE). Supapele erau una deasupra celeilalte, iar bujia se aprindea într-un mic buzunar între ele. Motorul în cursă lungă producea o putere de 2 kw, care era transmisă la roata din spate prin intermediul unei curele de transmisie din piele. Viteza maximă în 1908: 64 km/h.

Un Harley-Davidson Strap Tank din 1908 a fost vândut cu 850.000 de dolari, ceea ce înseamnă 935.000 de dolari dacă se includ și taxele de licitație. Acest lucru nu o face cea mai scumpă motocicletă vândută vreodată la licitație, deși este totuși o sumă considerabilă pentru o motocicletă care are mai mult în comun cu o bicicletă decât cu o motocicletă modernă.

Acest Strap Tank a fost găsit de David Uihlein, în anii 1940 și a fost în posesia lui timp de 66 de ani. Motocicleta a căpătat numele de „Strap Tank” datorită modului în care rezervoarele de combustibil și de ulei sunt legate de bara transversală a cadrului cu curele de nichel. A fost restaurată la un moment dat în viață, deși majoritatea pieselor sunt originale, BikeExif raportând că rezervorul, roțile, scripetele curelei motorului, șaua și țeava de eșapament sunt toate originale.

Se pare că motocicleta a fost o evoluție a designului pe care William S. Harley și Arthur Davidson l-au construit pentru prima dată împreună, ceea ce face ca semnificația istorică și valoarea să fie și mai mare.

Evident, o motocicletă din această epocă este o piesă rară, deși Strap Tank Harleys duce exclusivitatea la un nou nivel. Când erau noi, au fost produse în număr limitat, se pare că au fost fabricate 450 de exemplare ale modelului. Acum se pare că doar aproximativ 15 motociclete au mai rămas în formă completă, ceea ce înseamnă că, dacă colecționarii ar vrea să pună mâna pe una, ar fi bine să se pregătească pentru un preț astronomic.

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati moto

Noul Malaguti Madison 125

Sportiv, practic și… sportiv, noul Malaguti Madison 125 schimbă hainele față de...

Noutati moto

Aprilia SR GT 125 și 200, disponibile și în varianta MotoGP Replica

Aprilia a dezvelit o nouă variantă a scuterului său SR GT, disponibilă...

Noutati moto

Honda Motocompo s-a întors cu alt nume: Motocompacto

Honda oferea un motoscuter de cilindree mică numit Motocompo în urmă cu...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 S Grand Tour a debutat: iată ce aduce nou

Ducati a extins gama Multistrada cu un nou model, numit Multistrada V4...