Home Noutati moto GREU E SĂ DEVII MOTOCICLIST ÎN ROMÂNIA… !
Noutati moto

GREU E SĂ DEVII MOTOCICLIST ÎN ROMÂNIA… !

46


 

 

yamaha mt-10 (23)

 

 

Vă aduceți aminte, dragi prieteni, cum autoritățile ne spun periodic că doresc descongestionarea traficului și reducerea poluării din marile orașe? Firește că doresc – doar e un comandament la nivel european – însă nu par a face prea multe pentru a progresa în acest sens. Dimpotrivă, ne îndepărtează de rezolvarea acestor probleme, îngreunând procesul de obținere a permisului de conducere. Ce legătura are una cu alta? E simplu: Așa cum noi, jurnaliștii moto, le-am spus factorilor de decizie în repetate rânduri de-a lungul anilor, descongestionarea și depoluarea marilor centre urbane nu va putea fi realizată decât atunci când un număr simțitor de mare de oameni va renunța la mașini în favoarea scuterelor și motocicletelor. Vehiculele pe două roți ocupă mult mai puțin spațiu în trafic și poluează infim față de automobile. Este o lecție pe care trebuie să o învățăm de la metropolele din țările europene în care există cu adevărat cultură moto: Italia, Spania, Marea Britanie, etc… Dar cum să ne așteptăm ca cineva să pornească cu entuziasm pe drumul obținerii permisului când știe că pot trece chiar și patru luni până când va putea să iasă în trafic cu motocicleta sau scuterul?!?

Practic, înseamnă aproape un sezon! Să se facă motociclist acum pentru la anul?!? Mulți sunt revoltați și se lasă păgubași în fața unei asemenea perspective. Vor aștepta până anul următor, când poate formalitățile vor dura mai puțin. Și iarăși nu avem motocicliști noi în trafic, pentru că oamenii sunt descurajați de procesul îndelungat. Să socotim: omul se apucă de școala moto în Aprilie, când e deja mai călduț afară. Durează o lună până termină școala, deci suntem deja în luna Mai. Apoi așteaptă să fie programat la examen, ceea ce s-ar putea întâmpla peste minim două luni, dar în 2016 a durat adesea chiar și trei luni. Deci va da examen în August! Presupunând că reușește la toate probele, va aștepta să îi fie eliberat permisul și… iată cum s-a făcut toamnă.

Se termină sezonul în curând. A pierdut un an… În plus, omul acela nu va mai da fuga la showroom să-și cumpere motocicletă și echipament, pentru că știe că va fi nevoit în scurt timp să se uite la ele cum zac 4-5 luni, până vine iar sezonul cald. Și atunci va amâna achizițiile până anul următor. Și iată cum pasul de melc al autorităților afectează direct și economia, pentru că vânzările i-ar ține pe dealeri în viața și ar genera impozite pentru stat. Dar vânzările sunt, la rândul lor, descurajate de această stare de fapt. Asta dovedește că autoritățile nu se pricep la… motociliști, nu au habar de interesele lor și ale comercianților din domeniul moto. Care este cauza acestei situații? Pregătiți-vă să fiți uimiți: lipsa examinatorilor din efectivele poliției! De ce lipsesc? Pentru că mulți au ieșit la pensie, iar misiunea de a face noi motocicliști (sau automobiliști) nu îi tentează deloc pe tinerii polițiști. Aud că Poliția ar fi scos posturi de examinator la concurs, dar agenții nu s-ar fi înghesuit să le ocupe. Nu cunosc cauza, dar… … E cumva treaba noastră că se întâmplă așa?!? Nu, firește că nu! Noi vrem permis repede, vrem să ne bucurăm de vară în șaua „armăsarului“, nu să așteptăm la nesfârșit să obținem dreptul de a circula.

Pentru cei cu categoria B contează prea puțin dacă e cald sau frig, dar noi avem un sezon limitat. Este de datoria autorităților să ofere cursanților un proces rapid de obținere a permiselor. Trebuie să asigure un număr corespunzător de examinatori. Doar așa vom vedea numărul motocicliștilor din trafic crescând simțitor, odată cu reducerea numărului de automobile care se înghesuie unul într-altul pe străzi. Și doar atunci toată polologhia asta cu descongestionarea și depoluarea va deveni mai mult decât un discurs „european“ pentru urechile noastre credule. Așteptăm să vedem cum vor sta lucrurile în 2017. Cine are urechi de auzit, să audă!

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...