Home Noutati moto Goldwing autoechilibrat?
Noutati moto

Goldwing autoechilibrat?

43


Vă mai amintiți de motocicletele concept Honda Riding Assist și Riding Assist-E, care au făcut furori pe internet acum șase ani, datorită videoclipurilor în care erau prezentate în timp ce se echilibrau singure și chiar urmăreau pe cineva ? O versiune a acestei tehnologii pare să se îndrepte către următoarea generație Honda Gold Wing, cu intenția de a face motocicleta mai ușor de împins.

Nu există nimic mai jenant sau mai exasperant decât să scapi o motocicletă în timp ce o manevrezi prin garaj sau, mai rău, într-o parcare în fața altora, dar este ceva ce se întâmplă celor mai buni dintre noi. Deși este nevoie de puțin efort pentru a menține o motocicletă în poziție verticală și a o împinge dintr-o parte, odată ce începe să se încline dincolo de un anumit punct, greutatea sa pare să crească, chiar dacă știi ce faci, este posibil să greșești din când în când. În cazul unui tourer greu precum Honda Gold Wing, problema poate fi mai serioasă. Aici intervine cea mai recentă idee de design de la Honda.

Firma a depus o cerere de brevet pentru un sistem care nu își propune să fie la fel de avansat ca și conceptele Riding Assist cu autoechilibrare completă, dar folosește aceeași tehnologie pentru a elimina riscul și efortul de a împinge o motocicletă.  Riding Assist, care a evoluat între timp în cel mai recent ESV (Experimental Safety Vehicle) de la Honda, bazat pe un NM4 Vultus, se echilibrează folosind aceeași tehnică pe care o folosesc piloții de trail atunci când se echilibrează pe obstacole, mișcând direcția spre stânga și spre dreapta pentru a deplasa fracționat motocicleta și a menține centrul de greutate direct deasupra zonei de contact cu solul.

În timp ce Honda a demonstrat că poate folosi acest sistem pentru a face o motocicletă complet autoechilibrată, documentul de brevet prezintă o versiune mai modestă a ideii, care urmărește doar să se asigure că greutatea pe care o suportă motociclistul în timp ce o împinge este mai mică. Componenta principală este un dispozitiv de acționare a direcției care a apărut deja în mai multe brevete referitoare la noua generație Gold Wing și la alte modele. Honda are în plan să folosească acest sistem servo pentru o varietate de sisteme de asistență a pilotului, inclusiv pentru asistarea pe bandă și evitarea obstacolelor. Ideea din cel mai recent brevet este mai puțin ambițioasă decât unele dintre aceste obiective, dar mult mai realizabilă pe termen scurt.

În cazul în care un motociclist se află în stânga motocicletei, așa cum ar face-o în mod normal atunci când o împinge, sistemul urmărește să o mențină ușor înclinată spre el, împiedicând în același timp scăparea de sub control. Actuatorul de direcție, identic cu cel văzut în alte brevete Honda, este conectat la un computer care preia semnale de la un senzor de înclinare de la bord. Dacă motocicleta începe să se încline prea mult spre împingător, aceasta va vira mai aproape de el, pentru a reduce greutatea pe care trebuie să o susțină. În cazul în care devine complet verticală, unde există riscul  să cadă, sistemul o înclină în cealaltă direcție pentru a împiedica acest lucru.

Versiunea DCT a modelului Gold Wing are deja un „walking mode”, care folosește comutatoarele „shift up” și „shift down” de pe ghidon pentru a înainta sau a merge înapoi cu viteză redusă cu ajutorul propriei puteri în timpul manevrelor, așa că adăugarea unui sistem de asistență la direcție în același mod, care împiedică înclinarea excesivă a motocicletei, are sens. Senzorii și computerele existente utilizate pentru sistemele de control al tracțiunii și ABS pot monitoriza deja unghiul de înclinare, astfel încât simpla adăugare a servodirecției la sistem pentru a ajuta la prevenirea răsturnării la viteză redusă ar fi ușor de implementat.

Având în vedere numărul mare de brevete pe care Honda le-a depus în legătură cu următoarea generație Gold Wing, de la sisteme de radar la sisteme de navigație care te orientează în caz de vreme nefavorabilă, este clar că motocicleta se află în acest moment în centrul unui proiect de cercetare și dezvoltare. Cât de curând vom vedea rezultatele? Încă nu este clar, dar având în vedere că mărcile rivale încep să preia conducerea în ceea ce privește tehnologia de asistență pentru motocicliști, mai multe motociclete oferind deja un sistem de control de croazieră adaptiv asistat de radar, care nu este încă disponibil pe niciun Honda, firma va dori să se restabilească cât mai curând ca pionier în materie de tehnologie, iar Gold Wing este platforma ideală pentru a debuta astfel de dezvoltări.

 

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...