Home Noutati moto BMW iFace: Primul sistem de recunoaștere facială pentru motociclete
Noutati moto

BMW iFace: Primul sistem de recunoaștere facială pentru motociclete

35


BMW Motorrad îi duce pe motocicliști în viitorul dispozitivelor antifurt pentru motociclete prin introducerea BMW iFace, primul sistem de recunoaștere a feței și a ochilor pentru motociclete din lume. Pregătit să fie lansat inițial pe modelele BMW Boxer din seria R, iFace folosește cea mai recentă tehnologie 3D și infraroșu și le permite motocicliștilor să aleagă între a face o scanare 3D completă fără cască sau doar o scanare iris-cornee, chiar și prin viziere, ochelari sau lentile de contact. Pentru mai multe informații, citiți comunicatul de presă al BMW Motorrad de mai jos.

Modelele BMW Motorrad Boxer se numără printre cele mai populare și mai căutate motociclete din lume – din păcate, și printre hoți. BMW Motorrad este acum primul producător de motociclete din lume care face față acestei provocări cu BMW iFace, un sistem de recunoaștere a feței care completează perfect tehnologia Keyless Go existentă.

BMW iFace a fost dezvoltat în colaborare cu profesorul Dr. Gerhard Lesjöh, șeful celui mai important institut de oftalmologie din lume de la Universitatea din München. Sistemul oferă recunoașterea facială a feței  și o comparație iris-cornee a ochilor pentru o identificare certă pe de o parte și pe de alta.

BMW iFace: Scanare 3D și tehnologie de scanare cu infraroșu

Recunoașterea feței utilizează cea mai recentă tehnologie 3D integrată în ecranul TFT ultramodern BMW Motorrad, care nu este vizibil din exterior. Aceasta se realizează prin intermediul proiecției de benzi, o tehnologie care este utilizată de mulți ani, de exemplu în inginerie inversă. Cu casca scoasă, fața este scanată tridimensional și biometric.

Această imagine tridimensională este comparată cu o înregistrare de date stocată în sistem. Dacă fața corectă este detectată, motociclistul poate porni motocicleta. Deoarece scanarea 3D funcționează cu scanare în infraroșu, acest tip de recunoaștere facială funcționează și pe întuneric.

BMW iFace funcționează ca un sistem dual pentru a atinge cel mai înalt nivel de confort și siguranță. Motociclistul poate fi autentificat fie cu ajutorul recunoașterii feței (fără cască), fie prin scanarea iris-cornee a ochilor. Acest tip de autentificare permite sistemului să identifice motociclistul chiar și cu casca pe cap, deoarece doar irisul și corneea sunt scanate și comparate cu datele stocate în sistem.

Ca și în cazul scanării 3D, tehnologia cu infraroșu asigură fiabilitatea funcțională chiar și în întunericul absolut. În plus, un filtru special de polarizare permite procesul de scanare chiar și prin viziere puternic colorate și chiar cele cu efect oglindă, prin diferite tipuri de ochelari și lentile de contact. Motociclistul introduce tipul de vizieră și de ajutor vizual pe care îl folosește în acel moment în afișaj înainte de procesul de scanare, folosind funcțiile corespunzătoare din meniu.

Rețeaua mondială permite identificarea hoților

În cazul unei tentative de furt, BMW iFace comunică cu serviciul electronic de urgență eCall. Nu numai că centrul de apeluri BMW Motorrad primește un mesaj corespunzător despre tentativa de furt printr-un cod special, dar datele de scanare (scanarea feței sau a ochilor) și datele privind poziția geografică curentă sunt transmise în paralel către baza de date centrală internațională a autorităților federale de poliție.

Dacă acolo se găsește materialul de date corespunzător, căutarea persoanei în cauză poate fi inițiată imediat. În cazul în care nu sunt disponibile date corespunzătoare, datele de scanare transmise vor fi stocate în această bază de date pentru o eventuală utilizare.

Testele de teren ale BMW iFace
BMW iFace a fost dezvoltat și testat în teren pe o perioadă de peste trei ani.

„Mulțumirile noastre speciale se îndreaptă nu numai către Biroul de Investigații Criminale din Bavaria, ci mai ales către Giovanni Häberle”, a declarat Dr. Burkhard Hund, șeful departamentului de protecție împotriva furturilor de la BMW Motorrad. „În prezent, proprietar respectat al unei firme de consultanță pentru protecția împotriva furturilor și a efracției în zona Stuttgart-Stammheim, ne-a fost de un ajutor neprețuit în dezvoltarea acestui sistem, datorită experienței sale de zeci de ani ca hoț profesionist de vehicule.”

BMW iFace va fi prezentat la unul dintre saloanele auto din toamna anului 2023 și va fi utilizat inițial pe modelele BMW Motorrad Boxer.

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...