Home Noutati moto Euro 7 pentru motociclete?
Noutati moto

Euro 7 pentru motociclete?

3


Comisia Europeană a făcut publice propunerile sale privind limitele de emisii „Euro 7”, care vor reprezenta ultima etapă de reducere a emisiilor pentru vehiculele cu patru roți cu motoare cu combustie înainte de interzicerea totală a tuturor mașinilor convenționale în 2035. Deoarece limitele actuale ale emisiilor pentru motociclete sunt o copie fidelă a standardelor pentru automobile, este probabil ca și motocicletele să fie obligate să atingă noile obiective, deși la o dată ulterioară.

În prezent, limitele „Euro 6” pentru autoturisme sunt în esență aliniate la standardele „Euro 5” pe care trebuie să le îndeplinească motocicletele noi. Acest lucru înseamnă că „Euro 6” pentru motociclete – indiferent când va fi introdus – va lua probabil ca model noile standarde „Euro 7” pentru autoturisme. Normele Euro 7 pentru autoturisme urmează să fie introduse treptat de la 1 iulie 2025, dar în prezent nu există încă un calendar pentru introducerea Euro 6 pentru motociclete și nici o propunere fermă cu privire la standardele care vor fi aplicate motocicletelor.

Fiind ultimul pas către motoare cu combustie mai puțin poluante înainte ca această tehnologie să fie trecută în cărțile de istorie, cu emisii zero la țeava de eșapament obligatorii pentru mașinile noi din Europa începând cu 2035, modificările pentru Euro 7 nu sunt la fel de dure ca unele limite anterioare de emisii. În esență, normele iau limitele actuale ale emisiilor la țeava de eșapament pentru mașinile pe benzină și cele pe motorină și le standardizează pentru ambele tipuri de combustibil – alegând limita de emisii mai mică în fiecare zonă în care există în prezent o diferență. În cazul motoarelor pe benzină, acest lucru înseamnă că nu se vor modifica limitele de emisii de hidrocarburi (HC) sau NOx, dar limitele de emisii de monoxid de carbon (CO) vor fi înjumătățite, de la 1 g pe km la 0,5 g pe km.

Normele Euro 7 vor introduce, de asemenea, noi metode de testare,  precum și verificări de conformitate pentru a se asigura că vehiculele continuă să respecte limitele până la 200 000 km și 10 ani, ceea ce reprezintă o longevitate dublă față de limitele Euro 6.

În prezent, standardele pentru motocicletele Euro 5 actuale corespund, în esență, limitelor Euro 6 pentru autoturisme în ceea ce privește emisiile de CO, HC, NOx și particule, astfel încât nu este un salt uriaș să sugerăm că, atunci când se va lua în considerare Euro 6 pentru motociclete, aceeași înjumătățire a limitelor de CO ar putea fi pe ordinea de zi.

Cu toate acestea, este posibil să dureze mai mulți ani până când standardele Euro 6 pentru motociclete vor fi stabilite. Următorul pas în ceea ce privește restricțiile privind emisiile pentru motociclete va fi „Euro 5+” – care va fi obligatoriu pentru motocicletele noi, omologate în 2024  care introduce monitorizarea emisiilor prin OBD-II. Aceasta a fost amânată de la introducerea inițială a Euro 5 din cauza problemelor legate de dezvoltarea unor senzori. Asta înseamnă că Euro 6 pentru motociclete nu va sosi decât spre sfârșitul acestui deceniu.

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Motociclete electriceMotocicliști începătoriNoutati motoRide test

Niu NQi GTS- Tesla scuterelor?

Timp de o săptămână mi-am lăsat termica printre electricele din showroomul Niu...

Motocicliști începătoriNoutati motoRide test

Mitt 125 GP2, sportivitate cu o inimă mică

Mitt vrea să cucerească inimile tinerilor de 16 ani cu o sportivă...

Noutati moto

Ducati Multistrada V4 RS: motor de Panigale V4 pentru noua variantă

Ducati a prezentat o nouă variantă a lui Multistrada, numită Multistrada V4...

Noutati moto

Yamaha Tenere 700 Extreme: o nouă variantă cu extra optimizări pentru off-road

Yamaha a prezentat noul Tenere 700 Extreme, o variantă nouă a modelului...