Home Competitii moto Aprilia a brevetat combinezoane aerodinamice
Competitii motoEchipamentNoutati moto

Aprilia a brevetat combinezoane aerodinamice

54


În timp ce sezonul 2023 MotoGP începe, modelul RS-GP de la Aprilia depășește din nou limitele în ceea ce privește componentele aerodinamice, cu și mai multe aripioare și suprafețe cu efect de sol în căutarea unui plus de performanță. Acum, după ce au perfecționat motocicleta pentru a fi cât mai eficientă, aerodinamicii Aprilia își îndreaptă atenția către componenta cu formă ciudată care se află deasupra ei, pilotul.

Anul trecut, brevetele de la Aprilia au dezvăluit câteva dintre secretele vitezei surprinzătoare a modelului RS-GP, care a trecut de la martor la câștigător de curse în câteva sezoane. Abordările noi ale aerodinamicii sunt un element cheie al gândirii companiei, explicând de ce RS-GP arată diferit de orice altă motocicletă de pe grilă, iar versiunea 2023 a motocicletei se dezvoltă pe baza acelorași idei. Acum, având în vedere nivelul de detaliu pe care Aprilia și rivalii săi îl parcurg în eforturile lor de a elimina rezistența la înaintare și de a crește forța de apăsare, compania din Noale începe să analizeze modalități de a face ca forma pilotului să taie aerul mai eficient.

În urmă cu 35 de ani, în 1988, Dainese a introdus cocoașa pe spatele combinezoanelor sale de curse, Pierfrancesco Chili fiind primul care a folosit-o pe Honda sa de 500cc. Inițial, aceasta a fost concepută ca un ajutor de siguranță, nu ca unul aerodinamic, dar Dainese îi atribuie lui Jean-Philippe Ruggia, care concura la clasa 250cc la acea vreme, faptul că a observat că cocoașa a îmbunătățit stabilitatea și a redus tensiunea de pe gât, încurajând dezvoltarea unor versiuni mai axate pe aerodinamică. Deși de atunci au existat încercări de a face pânzele și mai aerodinamice – în special pentru piloții care au înregistrat recorduri de viteză pe motociclete semi-streamliners – și căștile moderne sunt modelate ținând cont de avantajele aerodinamice, Aprilia crede acum că există posibilitatea de a face echipamentele pentru cursele de șosea mult mai eficiente.

Noua cerere de brevet a companiei face referire la o cerere anterioară, depusă de Yamaha în 2005, pentru piele aerodinamică în care au fost adăugate secțiuni suplimentare pe părțile laterale, pe brațele superioare, pe coapse și pe gambele pilotului. Ideea era de a crea o formă netedă atunci când pilotul stă aplecat pe liniile drepte, dar noul document al Aprilia subliniază faptul că acest concept s-a poticnit odată ce pilotul trecea într-o poziție diferită, de exemplu în timpul frânării sau în viraje, când secțiunile suplimentare deveneau incomode și compromițătoare.

La fel ca vechea idee Yamaha, noul concept Aprilia intenționează să fluidizeze fluxul de aer deasupra pilotului atunci când acesta este aplecat, reducând rezistența la înaintare pentru a îmbunătăți viteza maximă pe liniile drepte. Cu toate acestea, este o abordare mai subtilă, menită să nu îngreuneze mobilitatea pilotului atunci când acesta trebuie să se deplaseze pe motocicletă. Bineînțeles, este de asemenea vital ca acest costum să nu compromită siguranța în caz de accident.

Ideea este de a adăuga elemente de „coajă” la părțile cheie ale costumului, oferind o suprafață netedă care să dea o formă mai aerodinamică și să lucreze mai bine la unison cu aerodinamica proprie a motocicletei. Aceste cochilii sunt destinate să fie părți separate, atașate la un set convențional de piele cu Velcro, deși brevetul spune, de asemenea, că ar putea fi fabricate și combinezoane cu elementele aerodinamice încorporate. Există 10 componente principale, câte cinci pe fiecare parte a motociclistului. Începând din față, există o carcasă pe fiecare antebraț al riderului (nr. 31) care netezește fluxul de aer care se întoarce de la ghidon. De asemenea, sunt adăugate cochilii pe partea superioară a brațelor și pe umeri (nr. 33), care sunt expuse direct la aerul care vine din față.

Cele mai mari componente ale costumului aerodinamic sunt adăugate pe fiecare parte a pilotului (nr. 32). În mod normal, atunci când un rider este aplecat pe o linie dreaptă, pieile se strâng în această secțiune, creând riduri care îngreunează fluxurile de aer. Noul design creează o suprafață netedă aici.

Picioarele pilotului au, de asemenea, „cochilii”, una pe fiecare coapsă (nr. 38) și alta pe partea inferioară a piciorului (nr. 39). Porțiunea din partea inferioară a piciorului servește și ca glisor pentru genunchi. Deoarece partea din față a coapselor și a părții inferioare a picioarelor este expusă fluxului de aer, formele mai netede promit din nou să facă motocicleta și pilotul să taie aerul mai eficient.

Din punct de vedere al siguranței, brevetul Aprilia sugerează că învelișurile exterioare ale acestor segmente aerodinamice detașabile sunt realizate din plastic sau dintr-un material neted similar, dar că acestea ar putea fi umplute cu spumă, gel sau aer pentru a oferi un strat suplimentar de protecție în caz de accident, așa cum este ilustrat în desenele cu decupaje (figurile 7, 8 și 9 din cererea de brevet). Brevetul Aprilia sugerează, de asemenea, că reducerea bufelor și a turbulențelor asupra pilotului ca urmare a unei aerodinamici mai bune va reduce volumul de muncă al acestuia și va facilita deplasarea pe motocicletă. Îmbunătățirile în materie de siguranță ar putea fi vitale pentru a-i convinge pe organizatorii de curse să autorizeze aceste modificări, deoarece există deja îngrijorări tot mai mari că lupta pentru superioritate aerodinamică în MotoGP scapă de sub control. Interzicerea ideii va fi mult mai dificilă dacă se poate demonstra că aceasta îmbunătățește siguranța.

Îi vom vedea pe piloții Aprilia – Mavraick Viñales și Aleix Espargaró pe motocicletele de test și Raúl Fernández și Miguel Oliveira în echipa satelit RNF  încercând această idee în 2023? Având în vedere amploarea aerodinamicii văzute în alte părți ale motocicletelor și faptul că MotoGP limitează numărul de actualizări în timpul sezonului privind aerodinamica carenelor, această idee are mult sens.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...