Home Utile Cum se remediază scurgerile de ulei la furcă
Utile

Cum se remediază scurgerile de ulei la furcă

242


O parte a întreținerii motocicletei dvs. implică și verificarea scurgerilor de ulei de la glisierele furcii. Iată câteva sugestii despre cum să vă întrețineți furca.

Lubrifiați lanțul, verificați tensiunea lanțului, presiunea  anvelopelor, verificați frânele, vă uitați pe gemulețul care indică nivelul uleiului și porniți. Câte persoane urmează acești pași înainte de o ieșire cu motocicleta? Cu siguranță, destul de mulți și, de fapt, nu este nimic în neregulă cu asta. Este minimul de îngrijire obișnuită pe care ar trebui să o acordați motocicletei, aceste verificări durează doar câteva minute.

Adevărata întreținere, însă, este altceva, iar un element care este uneori trecut cu vederea de motocicliști este furca. Atâta timp cât funcționează corect, nu este nicio problemă, ar putea crede unii, dar există un mod în care  care putem verifica starea acesteia. Câte persoane trec un deget peste tijă, în apropierea garniturii de ulei, pentru a verifica dacă nu există scurgeri? Câteva secunde, care te pot salva.  Dacă folosiți motocicleta în condiții optime, nu ar trebui să întâmpinați probleme. Totuși, va veni un moment în care ne vom da seama că furca este umedă, udă cu ulei, iar acesta va fi un lucru în plus de care trebuie să ne facem griji. De obicei, scurgerile nu reprezintă o problemă gravă, dar trebuie rezolvate prin înlocuirea câtorva componente simple.

Garniturile de ulei și de praf

Funcțiile acestor două componente sunt extrem de simple și ușor de înțeles doar gândindu-te la numele lor. În primul rând, ambele sunt poziționate la capătul tijei de șezut. Garnitura de ulei este garnitura poziționată mai spre interior, care permite tijei să alunece, dar împiedică uleiul să iasă, cât timp nu este uzată excesiv. Pe de altă parte, garnitura de etanșare la praf este poziționată la exterior și nu are decât rolul de a proteja garnitura de ulei de pătrunderea murdăriei, prelungindu-i astfel durata de viață

Cum remediem scurgerile de ulei?

O scurgere ușoară de ulei este un semn că garnitura de ulei este pe cale să cedeze; dacă, pe de altă parte, scurgerea este abundentă, înseamnă că, probabil, aceasta a cedat deja complet.

Trebuie făcută imediat o distincție între motocicletele cu furcile upside-down și motocicletele cu furci convenționale (cu montanții în jos și cu montanții în sus). În cazul unei motociclete cu furca inversată, detectarea unei scurgeri de ulei este mai simplă, deoarece dacă uleiul a trecut de garnitura de ulei și de capacul de praf, va fi ușor de detectat datorită gravitației, care îl va face să se scurgă de-a lungul întregului montant. În cazul unei furci convenționale  tija din partea inferioară ajută la păstrarea uleiului.

Așa cum am menționat mai sus, în cazul unei scurgeri limitate nu trebuie să vă faceți griji; chiar și cu o furcă inversată, motocicleta poate fi condusă în siguranță, dar ar trebui luată în considerare o vizită la mecanicul preferat cât mai curând posibil sau, și mai bine, la un specialist în suspensii.

În cazul unei scurgeri semnificative, problema este mai gravă. Daunele sunt limitate pe o motocicletă cu o furcă convențională, dar pe motocicletele cu furca inversată există un risc ridicat ca uleiul să se scurgă pe etrierul și discul de frână. Pe o motocicletă monodisc, riscul există doar dacă garnitura de ulei din stânga a cedat, în timp ce pe o motocicletă cu două discuri acest lucru se va întâmpla oricum. Este clar că un sistem de frânare îmbibat cu ulei nu funcționează în parametri normali. În astfel de cazuri, trebuie să se facă o evaluare serioasă pentru a stabili dacă motocicleta trebuie să fie transportată pe platformă întreținerea nu poate fi amânată.

Vorbind despre întreținerea în sine, aceasta este o operațiune pe care  ar trebui să o lăsați în seama unui profesionist. Dacă nu aveți o dexteritate  bună, nu aveți încredere în unelte sau dacă nu aveți toate uneltele necesare, este mai bine să evitați să dezasamblați furca acasă și apoi să nu o puteți reasambla sau, chiar mai rău, să faceți o treabă neglijentă.

Ceea ce veți face de fapt este să „deschideți” furca, scoțând arcul și cartușul hidraulic . Nu toate furcile sunt la fel, unele sunt mai sofisticate, altele mai simple. Uleiul vechi este apoi aruncat și înlocuit cu ulei nou; totul este apoi reasamblat cu garnituri de ulei și capace de praf noi.

Ar trebui luat în considerare și faptul că dacă o garnitură de ulei a cedat, nici cealaltă nu o va mai duce, kilometrii și vechimea fiind cel mai probabil indentice. Așa că, atunci când ne hotărâm să ne verificăm furca,ar trebui verificate ambele părți. Nu ar avea niciun sens să înlocuiți o garnitură de ulei pentru ca, după câteva săptămâni sau câteva sute de kilometri, problema să se repete și pe cealaltă parte.

Cât de des se face revizia furcii

Dacă vorbim despre motociclete de stradă, factorii externi, cum ar fi praful și murdăria , sunt de obicei destul de limitați. Prin urmare, este posibil să poți parcurge zeci de mii de kilometri înainte de a apărea o scurgere . O revizie, cu schimbarea uleiului și a celor mai uzate componente, este totuși recomandată la aproximativ 20.000 km, mai ales dacă furca în cauză este deosebit de rafinată și sensibilă la reglaje.  Din cauza degradării uleiului în sine, din cauza rezidurilor care se apar ca urmare a uzurii componentelor glisante interne, care riscă să obstrucționeze parțial pasajele de ulei. Nu este vorba de un moft, ci de o întreținere esențială pentru a menține o furcă într-o stare excelentă și pentru a-i permite să funcționeze ca nouă, dacă nu chiar mai bine, în cazul în care decidem să o încredințăm în grija unui specialist.

Motocicletele de teren, pe de altă parte, urmează o logică diferită; aici, întreținerea s
e face deobicei în funcție de orele de funcționare. Acestea sunt mult mai frecvent supuse scurgerilor de ulei sau scurgerilor de ulei, deoarece sunt utilizate în mod constant în condiții de praf sau noroi, care, pe termen lung, pătrund în garnitura de ulei, se strecoară și distrug garnitura. Cu toate acestea, în cazul scurgerilor ușoare, există instrumente simple din plastic care pot fi montate pe tijă, și ajută la îndepărtarea murdăriei care a pătruns în interiorul capacului. În multe cazuri, îndepărtarea murdăriei cu acest sistem poate „salva” garnitura de ulei și poate amâna înlocuirea acesteia.

 

 

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Utile

Cum sa-ti construiesti propria trusa de scule personalizata pentru a face fata oricarui proiect

Indiferent dacă ești un pasionat al bricolajului sau un profesionist în domeniul...

Utile

Sfaturi practice pentru înlocuirea garniturii la motocicletă – Cum să mențineți motorul în stare perfectă

Motocicliștii experimentați știu că întreținerea periodică a motorului este esențială pentru a...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...