Cum funcționează sistemele Anti-Wheelie

Motocicletele devin mai rapide și mai puternice cu fiecare an care trece. Acum, asta e o veste bună pentru oameni precum Marq Marquez care încearcă să își întreacă propria limită zilnic, dar lucrurile stau diferit pentru motocicliștii care au mai puțină experiență și se aventurează în lumea motocicletelor rapide. O motocicletă rapidă accelerează puternic și te poate arunca cu ușurință sau te poate surprinde într-un mod deloc plăcut. Din fericire, sistemele de asistență pentru motociclete țin pasul cu motocicletele din ce în ce mai puternice. Unul dintre salvatori este un sistem de control anti-whelie.

Ce e un sistem Anti-Wheelie?

Înainte de a intra în subiect, trebuie să înțelegem termenul. Anti vine de la prevenție, iar wheelie este termenul popular care se referă la ridicarea roții din față de pe carosabil. Puneți-le împreună și formează „anti-wheelie”  un termen folosit pentru a defini un sistem care previne wheelie-urile. Puteți găsi aceste sisteme pe o mare varietate de motociclete în zilele noastre, variind clasa 600 cmc , cum ar fi Aprilia RS 660, până la Ducati Diavel V4 2023.

Tipuri de sisteme Anti-Wheelie

Kawasaki ZX6

Acum că știm ce înseamnă, putem intra mai adânc în subiect. Există în general două tipuri de sisteme anti-wheelie. Motocicletele entry level folosesc un sistem rudimentar care funcționează cu controlul tracțiunii. Acest sistem monitorizează viteza roților din față și din spate prin inelele ABS, iar atunci când rotațiile  nu se potrivesc, taie puterea. Așadar, de îndată ce roata din față se ridică și începe să se învârtă mai lent decât roata din spate, anti-whelie întrerupe puterea, coborând partea din față. Deși eficiente, aceste sisteme sunt uneori prea bruște, ceea ce afectează accelerația. Triumph Street Triple RS din 2017 are sistemul menționat mai sus care întrerupe puterea atât de brusc, încât mulți preferă să-l oprească complet. Dar pentru asta, trebuie oprit și TC-ul.

Aici intervin sistemele mai sofisticate. În loc să se bazeze doar pe inelele ABS, motocicletele mai scumpe au senzori la suspensie față și o unitate IMU (Inertial Measurement Unit). Acestea țin cont de extensia furcilor și de unghiul roții înainte de a tăia puterea. De asemenea, puteți modifica inclusiv sensibilitatea anti-wheelie, în loc să vă bazați pe setarea din fabrică. Acest lucru este foarte util pentru piloții experimentați care doresc să mai ridice roata din față din când în când, dar doresc și plasa de siguranță a TC-ului.

Importanța sistemelor Anti-Wheelie

KTM Rc

Anti-Wheelie te poate salva din multe situații neplăcute, mai ales în afara circuitului. îți permite să accelerezi fără riscul de a te ridica pe o roată. Dacă abia ai făcut saltul de la o motocicletă de mică cilindree la o motocicletă mai puternică, sistemul asigură o tranziție lină. Dacă motocicleta este dotată cu un sistem Anti-Wheelie reglabil te poate ajuta inclusiv să inveți să  te ridici pe o roată fără riscul de a cădea pe spate. Sună perfect, dar din păcate momentan sunt și dezavantaje.

Dezavantajele

Roată ruptă motocicletă

Nimic nu este perfect și nici sistemele Anti-Wheelie nu sunt. Dacă nu sunt bine calibrate pot afecta accelerația motocicletei considerabil. De fapt, acesta este unul dintre motivele principale pentru care echipele MotoGP se bazează foarte mult pe aripile aerodinamice, deoarece noul sistem unificat anti-wheelie  Dorna este prea simplu și nu prezice în mod eficient wheeli-urile.

 

 

 

Adaugati comentariu