Home Accesorii Ce anvelope să alegeți pentru o motocicletă
AccesoriiUtile

Ce anvelope să alegeți pentru o motocicletă

0
anvelope


Ce anvelope să alegeți pentru o motocicletă? Desigur, anvelopele pentru motociclete au propriile particularități legate de funcționarea unei motociclete, dar soluțiile de proiectare de bază nu diferă prea mult de anvelopele pentru autoturisme și chiar de cele pentru camioane.

Anvelopele pentru motociclete sunt, de asemenea, radiale sau diagonale, puteți alege anvelope cu cameră de aer sau puteți alege anvelope tubeless. Atunci când alegeți anvelopele, trebuie să acordați mai multă atenție locației și stilului de condus decât în cazul anvelopelor de mașină. Este clar pentru orice motociclist că alegerea anvelopelor de motocicletă personalizate și folosirea lor ca anvelope de cruce este o imprudență.

Diferitele tipuri de motociclete au chiar și o uzură diferită a cauciucului.

Astfel, la motocicletele de tip cruiser și custom se uzează mai întâi anvelopa spate, care reprezintă greutatea maximă în timpul mersului, aceasta fiind, de asemenea, mult mai uzată la frânare. O situație destul de diferită cu cauciucul de pe o motocicletă sport – conducerea extremă și frânarea activă, inclusiv frânele din față, duce la faptul că motocicleta cu anvelopa din față se uzează mai repede.

Cu toate acestea, această informație la alegerea anvelopelor de motocicletă nu joacă un rol esențial – de acest lucru se ocupă producătorii care pun o marjă de siguranță mai mare în cauciucul față sau spate, astfel încât înlocuirea să aibă loc în același timp.

Dacă puneți anvelope sport pe o motocicletă sport, acestea vor avea o aderență bună în viraje, dar se vor uza rapid. Dacă puneți anvelope obișnuite de turisme pe o motocicletă sport, s-ar putea să fiți foarte surprins de manevrabilitatea motocicletei pe circuit. Este o idee bună să folosiți o anvelopă cu mai multe compoziții – astfel, centrul dur se uzează mai puțin pe măsură ce mergeți pe pistă, iar părțile moi rezistă mai bine în viraje.

Și din ce constă o anvelopă, ce se află în interiorul ei?

Părțile interne ale unei anvelope au, de asemenea, diferențe care sunt importante atunci când alegeți una. Anvelopa începe cu carcasa – partea de putere. Carcasa ne oferă rezistență – atât din interiorul anvelopei, cât și din exterior – impactul cu suprafața drumului. Carcasa este formată din unul sau mai multe straturi de cordoane – acestea sunt fire puternice (polimeri sau oțel) de susținere conectate transversal cu fire mai subțiri, mai elastice.

Firele cordonului pot fi din viscoză, bumbac sau fibre de capron, cel mai adesea din oțel. Se pot permite anvelope cu cablu Kevlar.

Carcasa la banda de rulare din anvelopă este conectată de un astfel de lucru ca un spărgător – acesta absoarbe șocurile și crește rezistența la deteriorări mecanice. Cablurile anvelopei din spărgător sunt dispuse în diagonală. Următorul este stratul în contact direct cu drumul – banda de rulare. Acesta este un cauciuc deosebit de rezistent, care are un model special pe suprafața sa. Banda de rulare poartă funcții precum rezistența la uzură a anvelopei, tracțiune, zgomot, vibrații.

După ce banda de rulare este gata, vedem peretele lateral al anvelopei, partea care face legătura între banda de rulare și carcasă. Tocmai pe acest perete lateral se pun marcajele anvelopei. Apoi, partea care leagă anvelopa de disc este talonul. Aceasta este cea mai rezistentă parte a anvelopei, a cărei bază este un inel de sârmă de oțel degresată, cu un cordon de cauciuc înfășurat în partea superioară.

Imagini despre anvelopele de motociclete din autopieseonline24.ro

Cauciucul pentru motociclete este împărțit în radial și diagonal:

  • Anvelopele diagonale sunt instalate pe bicicletele grele. Barele de rulare ale unei astfel de anvelope sunt dispuse într-o secvență geometrică regulată cu un model în formă de X. Fibrele de nailon sau de celuloză sunt formate în straturi în direcție diagonală, formând pereți laterali înalți și un profil lat.
  • Cele radiale sunt montate pe motociclete sport. Construcția unei astfel de anvelope de cauciuc este, de asemenea, formată în straturi, unde straturile se intersectează în unghiuri drepte față de direcția de rotație a roții. Acest tip nu se supraîncălzește în procesul de conducere la viteze mari și asigură o bună tracțiune cu drumul.

Înlocuirea unor anvelope de motocicletă

Timpul de înlocuire a anvelopelor de motocicletă este determinat de mai mulți parametri, ceea ce face necesară concentrarea asupra benzii de rulare a anvelopei. În cazul în care adâncimea canelurilor benzii de rulare este mai mică de 0,8 mm, atunci nu puteți amâna înlocuirea.

În plus, anumite cerințe sunt, de asemenea, făcute la termenii de depozitare a cauciucului. Depozitarea îndelungată într-un garaj nu are cel mai bun efect asupra cauciucului și afectează siguranța și confortul condusului. De-a lungul anilor, cauciucul începe să se întărească, adică își pierde elasticitatea, iar absorbția șocurilor cauzate de nereguli minore devine din ce în ce mai proastă.

Puteți recunoaște o astfel de anvelopă prin schimbarea culorii sale – devine cenușie și prin asperitățile resimțite cu mâna. De aceea, vă recomandăm să alegeți doar anvelope noi pentru motocicleta dumneavoastră.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AccesoriiCascaUtile

Când trebuie înlocuită casca moto?

Soarele, căldura, utilizarea intensivă și depozitarea necorespunzătoare scurtează durata medie de viață...

AccesoriiCascaEchipamentNoutati moto

Cardo Packtalk Edgephones: căștile la care visau instructorii moto

Specialiștii de la Cardo au prezentat un nou model de cască fără...

CascaUtile

Cu căștile curate!

Haideți să acordăm puțină atenție căștilor noastre! Scopul lor principal este de...

AccesoriiCascaEchipamentNoutati moto

Viziera încălzită a debutat comercial, dar prețul e pe măsură

Ce ai spune dacă ai afla că există o vizieră moto încălzită...