Home Saloane moto Benelli la EICMA 2023: Debutul gamei Tornado
Saloane moto

Benelli la EICMA 2023: Debutul gamei Tornado

76


Benelli s-a prezentat la salonul moto de casă, EICMA, cu trei variante ale noului model sport Tornado. Acesta este oferit în variante de 300, 400 și 500 cmc.

Varianta de bază este echipată cu un paralel twin de 300 cmc, ce asigură 35 de cai-putere și 27 Nm, iar în dotarea standard se numără ABS-ul pe două canale. Acesta este cel mai nou rival al noii Yamaha YZF-R3, precum și a bătrânului Kawasaki Ninja 300, proaspăt înlocuit de un model de 400 cmc. Deși nu este pretabilă conducerii cu permis de categorie A1, acesta este o variantă pentru cei care au permis de categorie A2 și nu caută un model deosebit de puternic.

Varianta de 400 cmc este echipată tot cu un paralel twin, dar de 399 cmc, răcit cu lichid și care dezvoltă 47.6 cai-putere și 38 Nm. În raport cu modelul de 300 cmc, această variantă prezintă un braț oscilant pe o singură parte, iar la nivel tehnologic se bucură de un ecran TFT de cinci inchi care este atât full-color, cât și echipat cu conectivitate Bluetooth și are un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.

Cel mai puternic Benelli Tornado este cel de 500 cmc, care are tot un paralel twin și dezvoltă 47.6 cai-putere și 46 Nm. În plus față de varianta de 400 cmc, pe lângă mai mult cuplu motor, există și un rezervor de carburant de 16.5 litri capacitate. Ceasurile de bord sunt afișate în continuare pe un ecran TFT de cinci inchi diagonală ce beneficiază de conectivitate Bluetooth. Nu lipsește nici un sistem de reglaj al înălțimii șeii, ceea ce nu este oferit pe modelele de 400, respectiv 300 cmc.

Benelli Tornado 500 se bucură și de o suspensie față mai performantă, echipată cu furcă inversată Marzocchi și cu frâne Brembo montate radial. Ar fi interesant să vedem o extindere a acestei game în sus pe partea de cilindree, dar acest lucru va depinde și de cererea clienților, nu doar de dorințele noastre.

În orice caz, Benelli va putea să gestioneze lansarea uneia sau a mai multor variante ale lui Tornado în funcție de piețele pe care le activează. Practic, este posibil ca anumite variante să nu fie oferite deloc pe unele piețe, în timp ce altele să lipsească din portofoliul din alte țări. Vom afla abia la anul ce variante vor fi comercializate și la noi.

Odată cu cele trei sportive cu numele Tornado, Benelli a prezentat și Tornado Naked Twin 500, un naked de 500 cmc care împarte platforma tehnică cu Leoncino 500 și vine cu un aspect și o ținută de streetfighter. Debutul comercial în Europa este planificat pentru prima parte a anului 2024.

Autor
Sebastian Toma

Redactor șef MotorXpert. Jurnalist auto cu 15 ani de experiență, atât în online, cât și în print. A activat la publicații auto precum Automarket, autoevolution, Auto Bild România și 4×4 Adventure. A făcut parte și din proiectul Cavaleria, unde a realizat clipuri video pe YouTube și Instagram. Cariera sa l-a purtat și la publicații redactate exclusiv în limba engleză. Pasionat de tot ce se mișcă și are motor de când era copil, a reușit să transforme pasiunea vieții sale în meserie. Pe lângă pasiunea pentru automobile și motociclete, Sebastian apreciază în mod deosebit sportul cu motor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati motoSaloane moto

Ducati – zilele porților deschise

În 30 –  31 martie a fost o atmosferă incendiară la Ducati...

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

Ce puteți vedea la MotorFest 2024

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

Dusîntors la Motorfest

Cu mare bucurie și anticipare, București Mall se pregătește să găzduiască primul...