Home Competitii moto AI NOȘTRI LA PUTERE!
Competitii motoComunitatea moto

AI NOȘTRI LA PUTERE!

1


Sezonul competițional 2016 ne-a adus surprize foarte plăcute din partea piloților noștri de moto care au participat în campionate din afara țării. Un număr record de 6 români s-au impus în competiții internaționale sau naționale ale altor țări. Cu toate că motorsportul românesc pe două roți nu se află în vreo perioadă înfloritoare, din contră, asistăm la un declin al anumitor ramuri – cu competiții mai puține și cu grile de start „rarefiate“ – sportivii noștri de valoare au participat la campionate din afara granițelor, cu rezultate uimitoare. Iată-i pe cei care au adus glorie României în 2016, în ordinea crescătoare a vârstei:2
ZOLTAN ORDOG SUPERMOTO, CLASA SM65 Micuțul Zoli, ca3re nu demult era cel mai tânăr pilot român de motocross  (la 4 ani) a crescut acum și are palmares. La doar 10 ani, simpaticul puști din Ojdula are deja în vitrină un trofeu de Campion Est-European de Supermoto și unul de Campion Național al Bulgariei la Supermoto, ambele obținute în 2015. Anul acesta, Zoli a participat din nou la cele două competiții, la clasa SM65 și, cu doar o etapă înainte de final, era lider al ambelor clasame4nte. Din păcate în ultima cursă din Bulgaria a avut parte de o defecțiune tehnică și nu a putut obține victoria. Zoli a ratat titlul est-european la Supermoto SM65 la diferență de 1 punct, la fel și pe cel național al Bulgariei. Suntem mândri însă de titlurile de Vice-Campion Est-European de Supermoto și de Vice-Campion Național al Bulgariei aduse acasă în 2016 de Zoltan Ordog.
8

MARIUS „MARIO“ POPOVICI MOTOCROSS, CLASA MX 65
Chiar dacă are doar 11 ani, Mario este în permanență în căutarea unor provocări tot mai mari. Anul acesta, sibianul nu a participat în Campionatul Național de Motocross al României, ci în Campionatele Cehiei și Ungariei, pe care le-a dominat și le-a câștigat. Astfel, la final de sezon 2016, Mario Popovici este Campion Național al Cehiei și Campion Național al Ungariei la clasa MX65! Prichindelul a participat și în Campionatul European de Motocross, unde s-a calificat în finală pe poziția 1 a clasamentului zonei de sud-est. Din păcate, din cauza unei accidentări în antrenamente, Mario nu a putut să participe la finala Campionatului, care s-a desfășurat în Cehia.

AIDA COJANU MOTOCROSS, CLASA MX 65

Cea mai de succes „fetiță cu codițe“ a motocross-ului românesc are doar 12 ani, dar multă experiență în competiții. Anul acesta, Aida a participat la Campionatul Est-European de Motocross la clasa MX65, concurând împotriva unor sportivi foarte puternici și a urcat la final pe treapta a treia a podiumului. O performanță cu atât mai mare cu cât Aida a participat la un campionat mixt, nu la unul dedicat fetelor. Așadar, locul 3 între băieții din Est-European! La această performanță, Aida Cojanu adaugă un titlu de vice-campioană a României la MX65 în 2016 și o foarte importantă clasare și participare la finala Campionatului European de Motocross din Cehia.

 

 

9ADRIAN RĂDUȚĂ MOTOCROSS, CLASA MX1

„Copil de Aur“ al motocross-ului românesc de la o vârstă fragedă, Adrian Răduță s-a maturizat și a devenit un sportiv de talie internațională, cu 4 titluri de Campion Est-European la activ. Cel mai recent titlu Est-European l-a obținut în 2016, la clasa regină, MX1. Adi nu a participat anul acesta în Campionatul Național de Motocross al României (pe care l-a câștigat de mai multe ori), în schimb l-a câștigat pe cel al Bulgariei – tot la MX1 – o competiție în care valoarea sportivilor este cea mai mare din regiune. Așadar, Campionul Național al Bulgariei la MX1 în 2016 este românul Adrian Răduță! Este pentru prima oară în istoria de 60 de ani a Federaţiei Bulgare de Motociclism când un sportiv străin câștigă titlul la cea mai puternică clasă. Adi a decis să încheie sezonul 2016 cu una dintre cele mai mari provocări cu care poate da piept un pilot de MX. Împreună cu fratele său Julian – și el multiplu campion de motocross – și cu pilotul veteran Ciprian Popescu, Răduță a participat la cea mai dificilă cursă pe nisip din lume, Red Bull Knock Out, care se desfășoară pe o plajă din Olanda. Dintre cei 1500 de piloți care au luat startul în cursă, Adi s-a clasat pe locul 4, Juli pe 6, iar Ciprian pe 77.
11EMANUEL „MANI“ GYENES RALLY-RAID/ENDURO/ENDUROCROSS

De departe cel mai de succes endurist român, Mani Gyenes – omul nostru de la Dakar – a concurat anul acesta la o singură etapă de Enduro în România. În schimb, s-a înscris în Ungaria la Campionatele de Enduro și Endurocross și… le-a dominat pe amandouă! Noul Campion Național al Ungariei la Enduro și Endurocross este așadar Emanuel Gyenes! Pilotul român s-a deplasat apoi în Spania, la prestigioasa competiție Internațional Six Days Enduro. La această înfruntare supremă a Enduro-ului mondial participă de obicei loturile naționale, însă Mani a fost anul acesta singurul reprezentant al României. Rezultatul obținut a fost cel mai bun din istoria participărilor sale la ISDE – medalie de aur la clasa E2!
IONEL PASCOTĂ VITEZĂ, CLASA SUPERSPORT13
L-am lăsat la urmă pe cel mai de succes pilot român de moto din toate timpurile, veteranul curselor pe circuit Ionel Pascotă. Cu nu mai puțin de 38 de titluri de campion naționale și internaționale la
activ, Ionel domină cu autoritate de peste 10 ani clasa Supersport din regiunea noastră. Anul acesta, Pascotă ne-a făcut din nou mândri, obținând ce de-al 6-lea său titlu de Campion Est-European. În plus, în 2016, sportivul din Giroc i-a bătut și pe vecinii de la sud la ei acasă, încoronându-se Campion Național al Bulgariei la Supersport – după ce în urmă cu câțiva ani a fost Campion al Austriei! Ionel a câștigat (din nou) și titlul național al României în 2016.

Iată că sunt destui piloți români de moto care merită respectul nostru și mulțumiri pentru arborarea tricolorului pe podiumurile unor competiții internaționale de prestigiu. Miaș dori ca ei – și alții care sunt valoroși – să fie cu adevărat susținuți financiar de autoritățile române, pentru că aduc glorie țării noastre într-un sport pe care se practică – trebuie reamintit – cu riscul sănătății și chiar al vieții.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea moto

Un nou record Guinness: Cel mai bătrân motociclist înscris într-o competiție!

Știm cu toții că mersul pe motocicletă nu este pentru toată lumea,...

Comunitatea motoNoutati moto

Valentino Rossi a primit încă un trofeu – Brembo îi celebrează cariera pe două roți

Valentino Rossi, legenda vie a motociclismului și motivul pentru care mulți urmăresc...

Competitii moto

BMW Motorrad International GS Trophy se întoarce în Africa în 2024

BMW Motorrad a anunțat locul în care se desfășoară următoarea ediție a...

Comunitatea moto

Royal Enfield și Indian Motorcycles vă așteaptă să le descoperiți în Park Lake

Centrul comercial Park Lake din București va găzdui o expoziție moto în...