Home Saloane moto SALONU-I BUN, VÂNZAREA MARE, SEMNE BUNE ANUL ARE!
Saloane moto

SALONU-I BUN, VÂNZAREA MARE, SEMNE BUNE ANUL ARE!

12
Salon moto


MOTIVUL PENTRU CARE AM ADAPTAT CELEBRELE VERSURI ALE PLUGUȘORULUI LA PIAȚA MOTO ROMÂNEASCĂ DIN 2016 ESTE CĂ NE VEDEM ANIMAȚI, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN MULȚI ANI, DE O DOZA DE ENTUZIASM, DUBLATĂ DE ETERNUL NOSTRU OPTIMISM.

P entru că anul acesta a debutat neobișnuit, în forță, cu vânzări neașteptat de mari pentru majoritatea importatorilor de „2 roți” din România. În plus, comenzile continuă să vină din partea clienților, semn că 2016 va fi mult mai bun decât ultimii 6-7 ani pentru piața moto de la noi. Era și timpul!
Un factor important al acestei evoluții pozitive este că aproape toți marii constructori au lansat modele noi sau facelift- uri semnificative în 2016, care, împreună cu multele noutăți de anul trecut, au impulsionat vânzările chiar și în țara noastră, în care există încă o teamă a clienților de a da drumul prea ușor din buzunar banilor. Așa că toate aceste modele noi și-au găsit deja drum spre România, pentru a ajunge în reprezentanțe și, multe dintre ele, în posesia cumpărătorilor.
Astfel, premisele ca cea de a 14-a ediție a SMAEB – Salonul de Motociclete Accesorii și Echipamente București – să fie cea mai bine „garnisită” din ultima perioadă erau foarte bune. Nu mai puțin de 12 modele în premieră au fost expuse, motiv din care SMEB 2016 nu a dezamăgit. Și vrem să scoatem în evidență prezența
a doi importatori care anul trecut au dat dovadă de … „discreție”, dar care au revenit în mare forță de această dată și cu premiere mult așteptate: Honda și Suzuki.

HONDA

Constructorul cunoscut ca „Big Red” ne-a arătat la salon exact ce ne doream cu toții să vedem, adică noua Africa Twin – CRF 1000L. O apariție care a creat multă vâlvă în segmentul Adventure și a trezit din adormire, inclusiv pe plaiurile mioritice, o întreagă categorie de cumpărători refugiați de nevoie în zona Transalp sau Varadero, sau chiar la alte mărci. „Africana” a HONDArenăscut cu vânzări spectaculoase în toată lumea în primele 5 luni ale anului. Cererea continuă să fie foarte mare, comenzile au început să curgă și la noi, iar importatorul Honda Trading a reușit să ne aducă una la SMAEB – varianta cu cutie automată DCT – cu promisiunea că va urma curând și un exemplar de test pentru presă și clienți.
În rest, Honda ne-a arătat la SMAEB exact ce dorește să vândă anul acesta, respectiv modelele pentru bugete reduse, relevante pentru piața noastră: seria de 500 cmc modernizată. CBR 500 R, CB 500X și CB 500F ni s-a înfățișat într-o nouă prezentare, cu câteva upgrade-uri tehnice și stilistice și cu scheme de culori spectaculoase. La fel și familia NC750, cu declinările S și X. Nu putem trece cu vederea CBR-ul 650F, urmaș demn al motocicletei care a fost probabil cea mai vândută Honda second-hand în țara noastră – CBR 600 F4i. Renunțând la pretențiile de Supersport ale predecesoarei din 2001 (deținătoare a unui titlu mondial cu Fabien Foret la
ghidon), noua încarnare de 650 cmc păstrează însă toate calitățile care au adus popularitatea seriei, ca sport tourer confortabil, potrivit și pentru oraș și pentru drumurile rapide și virajate de munte.

honda 3

honda 4

KAWASAKI

Importatorul oficial United Motors a ales anul acesta să expună la salon în primul rând echipamente, însă nu
ne-a lipsit de privilegiul de a admira cursiera pur-sange Ninja ZX-10R, noul model 2016, în superba schemă de
culori KRk1T Edition – o favorită a noastră. Puteți citi impresiile noastre despre noul Ninja în articolul de Ride Test
din paginile următoare ale revistei.

 k2

DUCATI

Importatorul Metrotehnica nu a dezamăgit nici anul acesta și a expus la SMAEB cele două mari premiere bologneze ale anului: Multistrada Enduro și XDiavel. Despre amblele s-a scris deja pe larg atunci când s-au lansat, așa că ne vom mulțumi să remarcăm, deloc surprinși, că prezența lor la București „în carne și oase” a suscitat un graD1d foarte mare de interes – toată lumea, de la mic la mare, a dorit (și i s-a permis) să le încalece. Ca de obicei, motociclD2etele Ducati sunt favorite ale publicului, exercitând o fascinație aparte.
A fost și cazul modelului de foarte mică serie – doar 1000 de exemplare produse – Scrambler „Italia Independent”, avînd cadrul și roțile cu finisare „cupru”. Cei de la Ducati România au reușit să aducă la București unul dintre ultimele exemplare disponibile din această ediție specială, care nu mai poate fi nici măcar comandată în prezent. Deloc surprinzător Scramblerul „de cupru” și-a găsit deja un cumpărător în țară.

  D3

BMW

Liderul din ultimii ani al vânzărilor de pe piața moto românească a venit la salon cu un showroom întreg, adică cu aproape toate modeleB2le fabricate în prezent de divizia Motorrad. Noutățile au fost maxi-scuterele C650 GT și C650 Sport, care se află la o nouă generație. Vorbim de un facelift, nu de o înlocuire a modelelor cu unele complet noi, însă upgrade- urile primite sunt multe. La fel și în cazul enduro-tourer-elor F700 GS și F800 GS, care nu sunt noi, dar au primit ceea ce se numește un „model update”. În rest vizitatorii salonului au putut admira vedetele gamei BMW, respectiv „Regele Superbike” S 1000 RR și frații săi – naked-ul S1000R și tourer-ul S1000 XR – alături de eternul lider al vânzărilor R 1200 GS și fascinantul clasic-modern R nineT.

B3

B5

YAMAHA

Marca cu trei diapazoane ne-a prezentat la SMAEB două noutăți care, credem noi, vor avea mare succes în România, pentru că bifează „căsuțele” potrivite atât la capitolele atracție și caracter practic, cât și la preț. Este vorba despre modelul neo-reY1tro XSR 700, bazat pe platforma de mare succes MT-07 și de noul mezin al seriei „Dark Side of Japan”, MT-03, un model destinat debutanților, dar nu numai. Dar marea atracție a standului Yamaha a fost, așa cum era de așteptat, Custom-ul românesc aruncat în arena internațională Yard Built de către băieții de la Madras și Tridex – deja celebrul proiect Fine Cut, bazat pe un XV950. Vă vorbim mai mult despre Fine Cut în articolul de la rubrica Custom din paginile următoare.

HARLEY-DAVIDSON

Cei de la Harley au avut același stand elegant, „heavy on chrome”, cu care ne-au obișnuit, în care au expus reperele esențiale ale gamei lor: Sportster, Road Glide, Night Rod, etc.H2 Nici o premieră absolută la acest salon, dar a existat un motiv pentru asta: pe 28 Mai a fost la H1București camionul plin cu bunătăți „Harley on Tour”, prilej cu care modelele 2016 ale constructorului american au fost disponibile la test pentru public. Mai bine de atât, nici că se putea! SMAEB-ul a fost doar un aperitiv…

H3

SUZUKI

Constructorul din Hamamatsu a fost reprezentat la nivel înalt la SMAEB 2016, după ce a lipsit anul trecut și a avut în stand, la loc de cinste, premiera cea mai surprinzătoare. Este vorba de prototipul GSX-R 1000 2017, o motocicletă complet nouă, care va readuce Suzuki la locul de cinste pe care îl merită, alături de ceilalți constructori, în clasa Superbike. Deși este denumit „concept 2017”, se știe deja că „Gixxerul” de 1000 se va vinde începând din toamna aceasta și că motorul său va dezvolta 204 CP. În rest, nu există prea multe date tehnice, însă noutățile se văd cu ochiul liber: suspensia Showa BFF, bordul integral LCD, seS3nzorii pentru ABS și controlul tracțiSalon autounii amplasați la roți și, mai ales, silueta și dimensiunile foarte apropiate de ale motocicletei de MotoGP. Așadar, la capitolul „Wow!”, Suzuki a dat lovitura la acest salon. Mai jos în gama Suzuki, dar la fel de sus în aprecierea pasionaților este noul SV 650, pe care am putut să-l admirăm la salon, chiar în două exemplare. Despre renașterea SV-ului puteți citi chiar în această revistă, așa că ne vom mulțumi să spunem că am fost încântați să îl admirăm de aproape, să-l încălecăm și să ni se confirme progresul palpabil al noului model, fără pierderea farmecului caracteristic al generațiilor anterioare. Salon auto

Salon auto

KTM

T1„Fascinația portocalie” nu a lipsit nici anul acesta de la salonul moto bucureștean, reprezentată, ca de obicei, de cei mai entuziaști dealeri, în colaborare – Motor Side din București și Action Land din Sibiu. Cele două modele KTM expuse sunt, ce-i drept, doar o mică parte a gamei constructorului austriac, însă unul dintre ele a constituit o premieră absolută. Este vorba despre nou-nouțul Superduke GT, un sport-tourer injectat cu steroizi, dar și cu ADN-ul confortului pentru drumurile lungi. Ca să nu mai zic că arată impresionant. Ne-am bucurat că am avut parte de o asemenea tratație din partea celor de la KTM – la fel și vizitatorii cu „portocaliu” în sange – și de abia așteptăm să facem testul promis de dealeri. Salon auto

MV AGUSTA

Importatorul Dageco a dat dovadă de sfială în ultimii ani, însă la salonul de anul acesta ne-a tratat cu o ieșire la rampă de zile mari. Standul MV Agusta a fost printre cele mai frumoase și mai bine „garnisite”, dar, din păcate,
printre cele Salon automai neinspirat amplasate. Mulți vizitatori au ratat complet plăcerea de a admira operele de artă semnate de Massimo Tamburini pentru că nu au găsit standul. Dar odată identificat… un regal. Dragster RR? Prezent!
Turismo Veloce? Prezent! Brutale ediție specială? Prezent! F3 Serie Oro? Aici! Practic, MV Agusta și-a afișat toată gama la BucureșSalon autoti și pentru noi a fost o desfătare. Din câte am văzut și pentru ceilalți. Ne-am bucurat să vedem că importatorul scoate din nou capul la lumină, chiar dacă nu suntem cea mai potrivită țară pentru prețurile ridicate ale acestor bijuterii pe două roți. Dar amatori de fiare exclusiviste se găsesc întotdeauna, iar noi toți vrem să le vedem oricum, așa că „Agustele” merită expuse oricât de des.
Acum, la final de călătorie prin SMAEB 2016, dacă ar fi să tragem o concluzie am spune că, judecând și după interesul arătat de vizitatori – veniți în număr foarte mare mai ales sâmbătă, când vremea a fost frumoasă – piața moto românească are parte de o renaștere binemeritată după vreo 7 ani de criză profundă, în care este de mirare că importatorii au supraviețuit. Vânzările cresc simțitor, iar gamele constructorilor sunt disponibile în totalitate. E de bine! La mai mare! Sau, cum se zice la Plugușorul invocat mai sus, „ia mai mânați măi, flăcăi!”

 T3

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati motoSaloane moto

Ducati – zilele porților deschise

În 30 –  31 martie a fost o atmosferă incendiară la Ducati...

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

Ce puteți vedea la MotorFest 2024

București Mall se pregătește să găzduiască primul său eveniment moto de amploare,...

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

Dusîntors la Motorfest

Cu mare bucurie și anticipare, București Mall se pregătește să găzduiască primul...