Home Noutati moto Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS
Noutati motoRide test

Maxi cu o inimă mică, Mitt 125 GTS

88


Spaniolii de la Mitt se pregătesc cu pași repezi pentru legea 125 B, așa că m-au invitat să testez un model urban cu aspirații de maxi-scuter și cu o inimă de 125 cm3. Este vorba despre Mitt 125 GTS.

Deși sunt adeptul motocicletei, nu sunt ipocrit, așa că recunosc avantajele evidente ale unui scuter în oraș. Pentru cei care încă fac naveta pe patru roți până la corporația din Pipera, am o singură soluție, un scuter! Fiindcă, din punctul meu de vedere, 50 cm3 nu sunt suficienți pentru traficul din Capitală, iar multe modele de 300 sunt mai mari decât mi-aș dori, variantele de 125 mi se par optime.

Am testat GTS-ul timp de o săptămână în care ploaia m-a urmărit în fiecare zi, totuși, datorită carenelor mari, am putut să port și hainele de birou fără să le murdăresc. Scuterul arată bine, partea frontală are un aspect sportiv, iar liniile portocalii îl fac să iasă în evidență. Farurile LED în care sunt integrate și semnalizările au o formă interesantă și își fac treaba foarte bine. Deși motorul este silențios, banda LED suplimentară le atrage atenția șoferilor atunci când filtrezi traficul. Instrumentarul de bord analogic combinat cu un element digital este pentru fanii trecutului, simplu, intuitiv și vizibil în toate variantele de lumină, iar acele vitezometrului și turometrului sunt iluminate. Când vine vorba despre spațiu pentru depozitare, avantajele scuterului devin evidente – sub șa încape o cască jet și un ghiozdan, iar în partea din față există două torpedouri care se și încuie și o priză USB, ca să nu rămâi niciodată fără baterie la telefon.

Cum merge?

De obicei, maxiscuterele sunt echipate cu motoare de capacitate mai mare, iar GTS preia toate elementele, în afară de motor, de la fratele mai mare, care se laudă cu 300 cm3. Asta înseamnă că totul e proiectat pentru putere mai mare, iar asta se simte. Cu toate acestea, are o masă la plin de 156 kg. Este evident că acest scuter a fost proiectat în special pentru viitori posesori de categoria B care vor trece pe două roți.

Motorul de 125 cm3 răcit cu aer produce 8,8 CP și te propulsează până la viteza de 90 km/h. Chiar dacă puterea pare sedentară, când ajungi la 6000 rpm prinde avânt și, oricum, întotdeauna vei pleca primul de la semafor. Deși nu este dotat cu ABS, sistemul de frânare combinată se descurcă foarte bine. La capitolul suspensii, nu am întâmpinat probleme, furca telescopică și arcurile din spate absorbind foarte bine denivelările. Jantele de 14 inchi oferă o senzație de echilibru și de agilitate prin oraș, deși unghiul de bracare nu este foarte generos, iar pneurile standard oferă aderență bună pe ploaie.

Am spus la început că scuterul acesta are aspirații de maxiscuter, totul fiind datorat poziției confortabile. Șaua cu suport lombar te susține foarte bine, iar pasagerul are și un spătar integrat. Iar la înălțimea mea, de 1,79 m, am avut loc să îmi întind picioarele pe suporturi.

În vreme ce o mașină convențională cu motor pe benzină consumă în zilele bune 8–9 l/100 km în oraș, eficiența motoarelor de 125 cm3 rămâne impresionantă, consumând mai puțin decât variantele de 50 cm3 în doi timpi. Consumul mediu la mers mixt a fost de 2,5 l/100 km, așa că, rezervorul de 12 l oferă o autonomie de aproape 500 km, deci nu trebuie să treci prea des pe la benzinărie.

Legea 125B va populariza mersul pe scutere de 125 cm3, iar Mitt 125 GTS este un candidat bun pentru naveta zilnică și pentru eventualul drum prin împrejurimile orașului. E un scuter cu personalitate de maxiscuter, și totul vine la un preț corect, 3100 de euro.

Autor
Andrei Micu

Pasiunea pentru motociclete l-a determinat să și scrie despre ele, reușește să își transmită entuziasmul prin articolele în care transformă fiecare plimbare cu motocicleta într-o poveste interesantă. Caută în fiecare zi motociclete inedite pe care să le prezinte cititorilor. Pentru el sezonul moto nu se termină nici iarna. Pe lângă pasiunea pentru senzații tari pe două roți, activează ca voluntar de prim ajutor în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoRide test

Călătorul perfect- Test Ducati Multistrada V4 S GT

Primul model nou de la Ducati pentru 2024 e Multistrada V4 S...

Comunitatea motoNoutati motoSaloane moto

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama...

Noutati moto

MotorFest 2024, Inaugurarea

București Mall și-a deschis porțile pentru un eveniment moto de amploare, aducând...

Comunitatea motoNoutati moto

Suzuki, expozant la MotorFest 2024

București Mall găzduiește primul său eveniment moto de amploare, aducând împreună majoritatea...