Home Noutati moto FIBRA DE CARBON DEVINE NOUL STANDARD? BMW HP4 RACE
Noutati motoSaloane moto

FIBRA DE CARBON DEVINE NOUL STANDARD? BMW HP4 RACE

44


BMW a luat pe toată lumea pe nepregătite la EICMA prezentând o versiune a supersportivei sale S1000RR echipată, în premieră mondială, cu cadru perimetral din fibră de carbon. Ca să fim înțeleși, este primul cadru de acest tip realizat vreodată din exoticul material. Inutil să vă spunem câtă vâlvă a produs acest exemplar unic, cu atât mai mult cu cât FIBRA DE CARBON DEVINE NOUL STANDARD?Ducati tocmai dezvelise înainte de salon un superbike cu șasiu de carbon (despre care vorbim în următoarele pagini). Iată că se prefigurează o nouă confruntare în lumea moto: după războiul cailor putere, urmează războiul fibrei de carbon?

Prototipul BMW se numește HP4 Race și anunță un viitor produs de serie limitată, a cărui versiune finală va fi prezentată la mijlocul lui 2017. HP4 Race-ul de serie va fi destinat doar circuitelor de viteză, va livra performanțe apropiate de BMW-urile cu care se concurează în
World Superbike și va avea un preț… exotic. Nu au fost comunicate cifre, cum ar fi greutatea revoluționarFIBRA DE CARBON DEVINE NOUL STANDARD?ei motociclete sau puterea dezvoltată, dar se știe că motorul instalat în noul cadru de carbon este preparat conform specificațiilor WSBK. Ce se mai poate vedea cu ochiul liber sunt suspensiile de top – furcă Ohlins FGR ca cele folosite în WSBK, mono-amortizor Ohlins din aceeași familie de produse – și frânele Brembo. Revenind la fibra de carbon, nu doar cadrul ci și roțile, semi-cadrul spate și întreg carenajul lui HP4 Race sunt fabricate din acest material. Suprinzător, bascula lui HP4 Race este din aluminiu nu carbon, însă nu este exclus ca acest lucru să se schimbe la modelul de serie. Oficialii BMW au surprins și prin anunțul că dețin tehnologia pentru a produce industrial piese din fibră de carbon pentru motociclete – în serie! – la fel cum în prezent fabrică șasiurile automobilelor i3 și i5. Să însemne aceasta că fibra de carbon va deveni curând noul standard, înlocuind aluminiul la componentele structurale moto?

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

EchipamentNoutati motoPiata motoPrezentareRide testSaloane motoUtile

MOTO MUS – Grand Opening București

MOTO MUS  își deschide oficial porțile noului Showroom din București Evenimentul va debuta...

Comunitatea motoNoutati motoPrezentare

The Distinguished Gentleman’s Ride 2024

România, printre cele mai generoase țări implicate în strângerea de fonduri pentru...

Comunitatea motoMotociclete inediteNoutati motoPrezentareUtile

Distinguished Gentleman’s Ride, pe 19 mai la București

Evenimentul caritabil Distinguished Gentleman’s Ride va avea startul pe 19 mai, concomitent...

Noutati motoRide test

Test Honda NX500, Polivalentul

Noua motocicletă care înlocuiește în gama Honda popularul CB500X Cei care au...