Home Prezentare GAMA HARLEY DAVIDSON 2017 – CÂND CAPACITATEA CILINDRICĂ NU TE MAI SATISFACE…
Prezentare

GAMA HARLEY DAVIDSON 2017 – CÂND CAPACITATEA CILINDRICĂ NU TE MAI SATISFACE…

23


PARCĂ IERI HARLEY-URILE „MARI“ ERAU DE 1340 CMC. DAR, ÎNCET-ÎNCET, ÎN ACEASTĂ LUME A MINIATURIZĂRII, MOTOARELE DIN MILWAUKEE CONTINUĂ SĂ CREASCĂ. PENTRU 2017, DEBUTEAZĂ UN „107 INCI CUBICI“ PE MAXI-URILE FAMILIEI TOURING. PRINTRE NOUTĂȚI, PATRU SUPAPE PE CILINDRU, IAR LA CAPITOLUL CICLISTICĂ SUNT MONTATE SUSPENSII NOI.

C um se întâmplă deobicei în această perioadă a anului, este momentul să scriem despre noutățile din gama Harley-Davidson. Pentru 2017, toate membrele familiei Touring au parte de modernizări: Roadking, Roadking Classic, Street Glide Special, Roadglide Special, Roadglide Ultra, Ultra Limited, Ultra Limited Low, Triglide Ultra (un trike realizat pe o platformă de Ultra) și ineditul Freewheeler, un trike cu un look agresiv de hot-rod. Adevăratul protagonist al acestui articol este, însă,
motorul acestor Touring-uri mari, motor care, după ce a fost înzestrat în 2013 cu răcire cu lichid, acum apare într-o versiune cu cilindree mai mare, cu performanțe superioare si cu o arhitectură și mai modernă.
ACUM SUPAPELE SUNT PATRU Se numeste Milwaukee-Eight 107 (107 inci cubici, adică 1745 cmc) și este al nouălea motor „Big Twin“ din istoria Harley-Davidson. În spatele clasicei arhitecturi cu 2 cilindri în V la 45 de grade, filtru de aer extern și transmisie primară generoasă (chiar dacă mai puțin evidentă ca la „103“-ul de până acum), acest nou motor ascunde soluții în pas cu vremurile. În afară de accelerația electronică „ride-by-wire“ și de răcirea chiulaselor cu lichid, noul bicilindru primeste un arbore de echilibrare dar mai ales o distribuție nouă, cu tot cu tije și culbutori, cu 4 supape pe cilindru în loc de clasicele doua. Cele 4 supape nu sunt o noutate absolută la Milwaukee, dar sunt pentru aceasta familie de motoare! O revoluție tehnologică la H-D, pentru îmbunătățirea prestațiilor, a con
sumului și a emisiilor noului motor, la care contribuie și raportul de compresie mai mare față de „Twincam 103“, plus cele două bujii de pe fiecare cilindru. Totul, după cum spune H-D, fără a pierde caracterul și sunetulul tipice motocicletelor din Milwaukee, și cu 11% mai mult cuplu motor.
AER ȘI APĂ Cum este cazul și la actualul bicilindru „103“(1690 cmc) care echipează alte Harley-uri de cilindree mare, noul Milwaukee-Eight 107 e disponibil în două versiuni. Cea standard prezintă tradi
tionala răcire mixtă aer/ulei și oferă un cuplu maxim declarat de 150 Nm la 3250 rpm. Este folosit pe Roadking, Roadking Classic, Streetglide Special, Roadglide Special și pe trike-ul Freewheeler. Cealaltă versiune este Milwaukee-Eight 107 Twin Cooled, care are chiulasele răcite cu lichid, dezvoltă 152 Nm la 3250 rpm și este montat pe restul gamei Touring. Ca de obicei, pentru versiunile răcite cu lichid radiatoarele sunt ascunse în carenele anterioare. Ca și cum nu ar fi suficient, există și versiunea „extremă“ Milwaukee-Eight 114 (cilindree 114 inch cubici – 1870 cmc), de asemenea răcit cu lichid dar și mai puternic – dezvoltat exclusiv pentru modelele CVO Limited și CVO Street Glide (CVO înseamnă Custom Vehicle Operations).
SUSPENSII MAI… SUSȚINĂTOARE Cum vă spuneam mai sus, noutățile familiei Touring nu se termină aici – toate modelele au primit culori și accesorii noi, dar mai ales suspensii noi! E clar că cei din Milwaukee se uită cu din ce în ce mai mult interes la piețele externe, acolo unde în loc de lungile linii drepte ale autostrazilor americane se găsesc curbe rapide și ace de păr care au nevoie de o ciclistică mai performantă. Astfel, la toate modelele de care discutăm, pe față apare o nouă furca Showa cu tehnologie SDBV (aceeași folosită pe motocicletele Honda de ultimă generație), iar pe spate o pereche de amortizoare dotate cu o hidraulică mai eficace și – în sfarsit, ne vine să exclamăm – robinetul pentru reglarea preload-ului. O dotare care, dupa cum spun cei de la H-D, a fost necesară nu neapărat pentru a oferi un confort mai bun, ci pentru un plus de stabilitate și siguranță.

ROAD KING Esențial, pur american în forme și dotări, globetrotter-ul gamei adoptă motorul Milwaukee-Eight 107 răcit cu aer/ulei și noile suspensii (cursa furcii 117 mm). Evacuarea a fost redesenată; actualizată și cromatic. Aceleași noutăți se găsesc și pe Road King Classic.

STREET GIDE SPECIAL Caracterizată de o dinamică mai sportivă, datorită ansamblului față mai agil, utilizează și ea twin-ul „107“ cu răcire mixtă aer/ulei, împreună cu noile suspensii (furca sa are cursa de numai 98 mm). Culori noi.

ROAD GLIDE SPECIAL Ușor de recunoscut datorită carenei „rechin“ separată de direcție și acest model adopta noile suspensii (cursă furcă 98 mm) și noul motor în versiunea cu racire aer/ulei. Actualizată gama de culori.

ROAD GLIDE ULTRA O „corcitură“ între Road Glide Special și Ultra Limited, utilizeaza motorul „107“, dar în versiunea cu răcire pe aer/lichid. Și aici apar suspensiile noi (cursă furcă 117 mm, la fel ca la toată gama Ultra). De asemenea culori noi.

ULTRA LIMITED Dispare numele „Electra Glide“ dar este tot ea, cu inconfundabila carenă fixată pe ghidon. Și aici motorul „107“ răcit cu aer/lichid și noi suspensii (cursa de 117 mm pentru standard și 98 mm pentru versiunea Low). Actualizate culorile.

TRI GLIDE ULTRA Trike-ul de touring primește noul bicilindu „107“ cu aer/lichid și este dotat și cu marșarier. Catalizatorul a fost repoziționat pentru a reduce caldura emisă și a oferi un confort sporit. Multe opțiuni de vopsea „custom“.

FREE WHEELER Caracterizat de un look sportiv, acest trike este ultimul născut în familia Touring, are motorul „107“ răcit cu aer/ulei. Tobele au un design diferit față de cele montate pe Tri Glide.

LOW RIDER Ieșind din familia Touring, semnalăm noutăți și pentru Low Rider. Motorul, la fel ca la toate modelele Dyna și Softail, ramane bicilindrul Twincam 103 răcit cu aer/ulei. Pentru 2017 apare sistemul Keyless, noi variante de culori și un suport de baterie diferit.

CVO STREET GLIDE Noul motor Milwaukee-Eight 114 și noile suspensii sunt noutățile cele mai importante. De menționt și închiderea centralizată a genților laterale și blocarea ghidonului cu o singură telecomanda, șaua redesenată și 4 culori noi.

CVO PRO STREET BREAKOUT Apare o noua culoare cu grafica desenată manual. Motorul este Twin Cam 110B răcit cu aer în versiunea Screamin’ Eagle, cel folosit și pe versiunea 2016.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati motoPrezentareRide test

Yamaha XSR 125- Micul heritage

Echipată cu cea mai mică cilindree din gama Yamaha, XSR 125 aduce ...

Noutati motoPrezentareRide test

Sym ADX 125: cu scuterul pe coclauri?

„SUV-ul” de la Sym luptă pentru coroana scuterelor ADV din gama de...

PrezentareRide test

Honda PCX 125: Eleganță, Eficiență și Confort

Niciodată nu mi-a plăcut traficul, drept urmare mă deplasez doar pe motocicletă...