Honda, KTM, Piaggio și Yamaha: scrisoare de intenție pentru baterii interschimbabile pentru vehicule electrice

În contextul tranziției către electromobilitate, Honda, KTM, Piaggio și Yamaha au semnat o scrisoare de intenție în vederea formării unui consorțiu pentru baterii interschimbabile pentru motociclete și alte vehicule electrice ușoare. Membrii consorțiului cred că existența și disponbilitatea unor baterii standard, ce pot fi ușor schimbate între ele, ar contribui la popularizarea vehiculelor electrice și ar ajuta la obținerea unui ciclu de viață sustenabil al bateriilor utilizate în segmentul transporturilor.

Prin extinderea autonomiei, scurtarea timpului de încărcare și scăderea costurilor pentru vehicule, constructorii vor încerca să trateze cele mai importante întrebări și griji ale clienților privind viitorul electromobilității. Obiectivul membrilor acestui consorțiu va fi să definească niște parametrii standard ai bateriilor interschimbabile pentru vehicule electrice ce fac parte din catogoriile mopedelor, scuterelor, motocicletelor, triciclurilor sau cvadricicuri.

Activitățile oficiale ale parteneriatului sunt programate să înceapă în luna mai, 2021. Ne putem imagina cât de ușor ar fi să schimbi bateria la o stație de reîncărcare și să-ți continui drumul. Sau cât de facil este să poți scoate acumulatorul seara pentru a îl pune la încărcat peste noapte, depinzând doar de infrastuctura generală (ex: puterea rețelei și instalația blocului), nu și de o priză dedicată de încărcare în apropierea locului de parcare.

Simpla enumerare a subcategoriilor de vechicule ce ar putea beneficia de acest acumulator universal lasă să se înțeleagă cât de diferite vor fi necesitățile pentru fiecare tip de vehicul în parte. Astfel, putem specula că pot apărea fie câteva dimensiuni clare ale bateriilor pentru clase diferite, fie acolo unde va exista nevoia unei autonomii mai mari (motociclete, tricicluri etc.) vor fi disponibile sloturi multiple pentru baterii. Vă dați seama cât că nu ar fi ușor pentru oricine să mute de colo, colo o baterie de 15-20 kg, pe când una de 5 kg (sau mai multe) poate fi manipulată și de persoanele fără constituție atletică.

Adaugati comentariu